Foto: iStock
Način kako da ih se ne odreknete i u hladnijim mjesecima
povezane vijesti
Postupak pripreme ukiseljene rajčice sastoji se samo od vode i krupne soli, a odsustvo ulja čini je laganom, savršenom alternativom čak i ako ste na niskokaloričnoj dijeti.
Ukiseljene rajčice dobro će vam poslužiti za pripremu umaka za tjesteninu, ali i u svim pripremama drugih jela u kojima se koristi rajčica.
Sastojci
- 1 kg cherry rajčica
- 50 g krupne soli
- 1 l vode
- 4/5 listova lovora
- 8/10 listova bosiljka
- 3 režnja češnjaka
Priprema
Započnite sterilizacijom staklenki! Stavite čistu krpu na dno velikog lonca. Staklenke i čepove stavite na dno posude, na kuhinjsku krpu.
Između staklenki stavite drugu krpu kako tijekom kuhanja ne bi udarale jedna o drugu i pukle.
Napunite lonac i staklenke hladnom vodom i pustite da kuhaju na laganoj vatri oko 30-35 minuta, zatim ugasite vatru i ostavite da se sve ohladi.
Izvadite staklenke i stavite ih sušiti naopako na čistu krpu. Sterilizirajte veliku šivaću iglu tako da je kuhate najmanje 15 minuta u kipućoj vodi.
Cherry rajčice pažljivo operite. Igliom napravite 4-5 rupica u svakoj rajčici, tako da rasol prodre i unutra.
Stavite rajčice u sterilizirane staklenke bez punjenja do kraja (salamura će podići razinu).
Sada pripremite rasol: zakuhajte posudu s vodom, soli, češnjakom, bosiljkom i lovorom. Pustite da lagano kuha nekoliko minuta.
Ulijte rasol u staklenke, prekrijte cherry rajčice, nastojeći da ne ostane previše praznog prostora između rajčica.
Pustite da odstoji 10 minuta. Staklenke zatvorite njihovim čepovima.
Ponovno zakuhajte posudu s vodom, na dno stavite čistu krpu, uronite staklenke i ostavite da kuhaju oko 20 minuta.
Staklenke izvadite iz vode i ostavite da se ohlade.