Kremasti namaz

Domaća pašteta od piletine izvrsna je zamjena kupovnima pa donosimo slastan recept

Glas Istre

Foto: iStock

Foto: iStock

Možete pripremiti u većim količinama, zamrznuti u manjim posudama i koristiti prema potrebi

Domaća pašteta izvrsna je zamjena za industrijske verzije, koje često sadrže meso slabije kvalitete, štetne aditive i konzervanse.


Još jedna prednost je što je možete pripremiti u većim količinama, zamrznuti u manjim posudama i koristiti prema potrebi.


Namakanje u mlijeku


Najbolji izbor su jetrica domaćeg pileta. Prema savjetu francuskog chefa Raymonda Blanca, preporučuje se namakanje u mješavini mlijeka i posoljene vode oko šest sati prije pripreme.


Ovaj korak smanjuje eventualni metalni okus, što je uobičajeno kod pripreme iznutrica, uključujući i svinjetinu. Ipak, ako koristite provjereno kvalitetno meso s prirodno bogatim okusom, ovaj korak možete preskočiti.


Maslac ili mast?


Tradicionalno, za izradu paštete koristi se maslac, ili kombinacija maslaca i vrhnja, kako bi se postigla kremasta i bogata tekstura. Alternativno, možete koristiti pileću mast, koja daje poseban okus.


Ako koristite samo maslac, pašteta će biti čvršća i bogatija masnoćama. Dodavanje vrhnja osigurava svilenkastiju i kremastiju strukturu. Uz domaću paštetu, savršeno pristaje marmelada od luka ili šumskog voća, kao i topli prepečenac.



Foto: Pexels

Dodavanje alkohola


Kapljica slatkog vina, brendija ili konjaka obogatit će okus pileće paštete, no alkohol treba dodavati s mjerom kako ne bi nadjačao ostale sastojke. Posebno budite pažljivi s jačim alkoholima poput brendija ili konjaka.


Začini i dodaci


Pašteta dobiva puni okus uz dodatak češnjaka, luka, mladog luka ili ljutike.


Pečeni češnjak, pripremljen u pećnici (glavica češnjaka premazana maslinovim uljem i pečena 45 minuta u foliji), donosi blagu i slatkastu notu bez oštrine svježeg češnjaka.


Ljutika je također odličan odabir zbog svog nježnog, slatkastog okusa. Za dodatnu aromu možete koristiti majčinu dušicu, đumbir, muškatni oraščić ili kurkumu.



Foto: Pexels

Savršena tekstura


Kako biste dobili glatku teksturu, nakon miksanja protisnite paštetu kroz sito. Ohlađena u hladnjaku oko pola sata, pašteta će se dodatno stisnuti, a možete je preliti rastopljenim maslacem za završni sloj.


Pripremite domaću paštetu s pažljivo odabranim sastojcima i uživajte u zdravijoj i ukusnijoj verziji ove delikatese!


Pileća pašteta – sastojci


350 g pilećih jetrica
100 g + 75 g maslaca
1 ljutika
1 žličica listova nasjeckane majčine dušice
75 ml fortificiranog vina (madeira)
75 ml vrhnja za šlag bez šećera
½ žličice soli
¼ žličice muškatnog oraščić
¼ žličice mljevenog đumbira


Pileća pašteta – priprema


Meso očistite i narežite na komade od otprilike 1,5 cm, a 100 g maslaca narežite na kockice. Sitno nasjeckajte ljutiku. U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte kockicu maslaca.


Dodajte ljutiku i majčinu dušicu pa pržite dok ne omekša. Zatim pojačajte vatru na srednje jaku, dodajte jetrica i pržite ih nekoliko minuta.


Izvadite jetrica iz tave pa ulijte vino. Kuhajte dok se ne reducira na nekoliko žlica pa pomiješajte s vrhnjem, soli i začinima. Miksajte dok ne postane glatko.


Ostatak od 100 grama maslaca dodajte u paštetu pa izmiksajte. Protisnite kroz sito i ostavite da se hladi u hladnjaku pola sata. Otopite 75 g maslaca i izlijte ga preko paštete pa hladite u hladnjaku dok se ne stegne.


Dobar tek!