Pusni recepti

Domaća hrana za steplit dušu i telo

Alenka Juričić Bukarica

Foto: iStock

Foto: iStock

Kad se već ne moremo maškarat, a onda bome moremo dobro pojist!

To što ove godine nema velikih događanja i obahajanja, ne znači da (Meso)Pust ne mora vladati kuhinjama.


Peto godišnje doba, ma kakvo god da bilo, nije vrijeme da mačak spi na špargete. Tim više, kad se već ne moremo maškarat, a onda bome moremo dobro pojist!


Zato vam donosimo nekoliko recepata da čitava kuhinja, a i kuća, zadiđi po finim tradicionalnim jelima koja griju tijelo i dušu i tjeraju sve loše, pa tako i viruse, ća…


Fritule (Ulenjaki)


Potrebno:


  • 50 dag glatkog bijelog brašna
  • 1 jaje
  • 0,5 dl bijelog vina
  • 0,5 dl mlijeka
  • malo ruma
  • kockica kvasca
  • korica limuna
  • grožđice
  • 10 dag šećera
  • ulje za friganje

Priprema:


U veću posudu staviti sve sastojke (kvasac razlomiti na manje komadiće) pa kuhačom sve zajedno lupati dok se ne spoji u žitko tijesto. Staviti na toplo da se diže oko sat vremena. Najlon vrećici odrezati jedan vrh ili uzeti špricu za kremu za kolače i raditi loptice. Frigati u dubokom ulju.


hrana

Fritule, Foto: iStock


Jota


Potrebno:


  • 1 kg kiselog ribanog kupusa
  • 20 dag fažola
  • 1 malo veća kapula
  • 2 zrna češnjaka
  • suho meso
  • žlica svinjske masti
  • žlica glatkog brašna
  • čajna žličica crvene paprike
  • 1 lovorov list
  • 2 krumpira
  • 1,5 l goveđeg temeljca

Priprema:


Kupus kuhati u vodi (toliko da prekrije) oko pola sata. Posebno skuhati fažol. na svinjskoj masti prodinstati nasjeckanu kapulu, dodati nasjeckani češnjak i žlicu glatkog brašna. Zaliti goveđim temeljcem i dodati procijeđeni kupus, suho meso, i začine. Kuhati 45 minuta pa dodati krumpir narezan na kockice i gotovo kuhan fažol. Sve zajedno kuhati još 15-ak minuta.


Foto: iStock


Ješmik-fažol


Potrebno:


  • 30 dag fažola (trešnjevac)
  • 40 dag ješmika
  • buncek
  • jedna mrkva
  • 10 dag pancete
  • 5-6 zrna čeđnjaka
  • peršin
  • crvena paprika mljevena
  • 2-3 lista lovora
  • papar

Priprema:


Ješmik i fažol isprati pa ostaviti preko noći da se moći. Drugi dan ocijediti i staviti kuhati. Dodati narezan krumpir i mrkvu. Meso posebno skuhati pa dodati u maneštru. Od pancete, peršina i češnjaka napraviti zapešt. Po želji mu dodati žličicu crvene paprike. Dodati u maneštru. Posoliti, popapriti i neka kuha do željene gustoće.


Foto: iStock