Foto: Pixabay
Kao dodatak salatama, u kombinaciji s tjesteninom i rižom ili u omletu
povezane vijesti
Mogu se jesti sirove, sitno narezane kao dodatak salatama, kuhane na pari, ali i pečene. Samo ih začinite uljem i sa malo soli ili ih popratite s holandskim umakom.
Također su savršene u kombinaciji s tjesteninom ili rižotom te u omletima.
Kako pripremiti šparoge?
Kuhaju se brzo i jednostavno, a jako su ukusne. Možete ih pripremiti na sljedeće načine:
- Kuhane ili na pari, po mogućnosti uspravne tako da vrhovi vire iz vode (ako imate odgovarajuću posudu): kuhajte ih najviše 12 minuta. Trebaju biti omekšane, ali ne i kašaste. Ocijeđene su spremne za konzumaciju.
- Šparoge pržene u tavi možete najprije blanširati nekoliko minuta u vodi, zatim ih ocijediti i peći u tavi s malo ulja 5 minuta, na način da ih samo jednom okrenete. Ako se poklope, pirjat će se, jer su jako bogate vodom, a ako se ostave bez poklopca, jače će se zapeći.
- Šparoge u pećnici: možete ih staviti i u pećnicu na 180°, ako volite da su hrskavije, bez prethodnog blanširanja.
- Šparoge na žaru: pečene na lagano namazanoj rešetki nekoliko minuta sa svake strane, hrskavije su i ukusnije.
Milanski recept za šparoge
Sastojci:
- 1 kg šparoga
- 1 žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 4 jaja
- parmezan
Priprema: Posudu za pečenje namastite, rasporedite šparoge koje ste prethodno skuhali ili kuhali na pari, pospite parmezanom, posolite i popaprite, razbijte jaja i rasporedite po vrhovima šparoga.
Peći na 180° otprilike 5 minuta ili dok žumanjak omekša, a bjelanjak izbijeli.