FOTO: iStock
Za doručak osigurava dugotrajan osjećaj sitosti i sprječava želju za hranom
povezane vijesti
Zobene pahuljice, namirnica koja ne samo da nudi raznolikost, već i brojna pozitivna svojstva.
Za doručak osigurava dugotrajan osjećaj sitosti, sprječava želju za hranom i tako može poduprijeti dugotrajno mršavljenje.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Nije bez razloga zobena kaša stalni trend i popularna zbog svojih vrijednih sastojaka.
Ali postoji jedan dodatni koji se može natjecati kada je u pitanju uravnotežena prehrana i poboljšanje zdravlja kože: crni kim!
Evo što ovu svestranu biljku čini tako posebnom i zašto biste je u budućnosti svakako trebali umiješati u svoj doručak od zobenih pahuljica.
Crni kim vjerojatno je najpoznatiji po svojim sjemenkama, a njegova je upotreba raznovrsnija i seže daleko u povijest.
Priča se da su stari Egipćani koristili biljku u medicinske svrhe, za njegu kože i kose, a u kuhinji – u obliku ulja.
Zahvaljujući svojoj zlatnoj boji i posebnim svojstvima kao prirodni lijek, nazvano je “zlatom faraona”.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Ulje sadrži linolnu kiselinu, za koju se kaže da ima protuupalna, umirujuća svojstva što posebno dobro utječe kod suhe kože, osipa ili problema poput psorijaze, kao i kod uboda insekata i opeklina od sunca.
Ali zdrava koža također ima koristi od antioksidativnih i hidratantnih svojstava crnog kima.
Nezasićene masne kiseline u ulju crnog kima građevni su blokovi stanica, a stanice su zauzvrat građevni blokovi naše kože. Kada se ulje koristi interno, beta karoten koji sadrži se u tijelu pretvara u vitamin A.
Vitamin A, primjerice, pomaže u održavanju normalne kože. Biotin koji sadrži naziva se i “vitaminom ljepote”.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Količina ulja može varirati ovisno o ukusu – zbog intenziteta obično je dovoljno nekoliko kapi.
Pri odabiru ulja treba obratiti pozornost na kvalitetu: hladno prešano organsko ulje obično sadrži posebno visoku količinu hranjivih tvari.
Tako svoj doručak od zobenih pahuljica ubuduće možete pripremati kao i obično, s razlikom da dodate nekoliko kapi ulja crnog kima.
Na okus ulja crnog kima treba se naviknuti u početku, jer je ulje prilično gorko.
Stoga slobodno u svoju kašu umiješajte puno drugih sastojaka poput svježeg voća, orašastih plodova ili maslaca od orašastih plodova i cimeta kako biste neutralizirali okus.