Bitna razlika

Dobre i loše masti: kako jedne i druge utječu na zdravlje srca?

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Jedna vrsta masti štiti srce, a druga nosi rizike od kardiovaskularnih bolesti...

Postoje razne vrste masnoća, te iako nije sve tako crno-bijelo, ipak su neke dobre za tijelo, a druge baš i ne u tolikoj mjeri.


Općenito govoreći, masnoće nisu na dobrom glasu, no činjenica je da su masti tijelu potrebne kako bi funkcioniralo ispravno te su neophodne u izgradnji staničnih membrana, izolaciji živaca i osiguravanju da mnogi vitamini, uključujući A, D, E i K, rade svoj zadatak.


Sve u svemu, masti su bitan dio zdrave prehrane, a postoji nekoliko zdravih izbora!


Vrste masnoća


Postoji nekoliko vrsta masnoća u svijetu onih dijetalnih. To su nezasićene, zasićene i trans masti.


Nezasićene masti


Jednostavno rečeno, nezasićene masti su dobre masti koje je poželjno uvrstiti u prehranu, a pogotovo zbog zdravlja srca. Postoje dvije vrste nezasićenih masti: mononezasićene i polinezasićene.


Mononezasićene masti mogu se naći u mnogim orašastim plodovima, sjemenkama i uljima, uključujući pecan orahe, lješnjake, bademe, sjemenke sezama i bundeve, maslinovo ulje…


Polinezasićene se mogu pak naći u ribi, sjemenkama lana, sojinom ulju itd., a upravo one osiguravaju hranjive tvari koje pomažu u razvoju i održavanju stanica te u smanjenju razine lošeg kolesterola u krvi. To može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.


Polinezasićene masti uključuju omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje su bitne hranjive tvari koje tijelo ne može proizvesti samo, a posebice se kao važne ističu omega-3 masne kiseline jer su posebice dobre za srce.



Foto: Pexels

Zasićene masti


Hrana životinjskog podrijetla primarni je izvor zasićenih masnoća, a najviše razine nalaze se u govedini, svinjetini i punomasnim mliječnim proizvodima.


Zasićene masti također su potrebne tijelu, ali u malim količinama (iako se i dan danas vode rasprave je li to zapravo točno te postoje “klanovi” u struci koji s jedne strane brane zasićene masnoće, dok ih drugi osuđuju).


Neke od namirnica koje su bogate zasićenim mastima su mesne namirnice poput špeka, pljeskavica, kobasica, svinjetine, govedine, peradi te u mliječnim proizvodima kao što su punomasno mlijeko, maslac i sir.



Foto: Pexels

Trans masti


Trans masti su najopasnije za zdravlje srca jer mogu začepiti arterije, povećavajući rizik od srčanog udara.


Trans masti se mogu naći u jelima koja su pržena u dubokom ulju, pekarskim proizvodima te procesuiranim grickalicama.



Foto: Pexels

Koje su dobre?


Dok zasićene masti ostaju tema rasprave, znanost tvrdi da su nezasićene masti ona dobra vrsta, a najzdravije od njih su polinezasićene masti.


Polinezasićene masti imaju nekoliko zdravstvenih prednosti. One su bitne hranjive tvari koje grade stanične membrane, a također koriste u izgradnji ovojnice živaca.


Za zdravlje kardiovaskularnog sustava ograničite unos zasićenih masti, izbjegavajte trans masti i pobrinite se da većina masti koju jedete budu dobre masnoće iz ribe, orašastih plodova i zdravih ulja, sugerira Everyday Health.



Foto: Pexels

*Sav zdravstveni sadržaj na našem portalu služi isključivo kao opća informacija i ne smije se smatrati zamjenom za medicinski savjet vašeg liječnika ili bilo kojeg drugog zdravstvenog djelatnika.