Foto: iStock
Jedna vrsta masti štiti srce, a druga nosi rizike od kardiovaskularnih bolesti...
povezane vijesti
Postoje razne vrste masnoća, te iako nije sve tako crno-bijelo, ipak su neke dobre za tijelo, a druge baš i ne u tolikoj mjeri.
Općenito govoreći, masnoće nisu na dobrom glasu, no činjenica je da su masti tijelu potrebne kako bi funkcioniralo ispravno te su neophodne u izgradnji staničnih membrana, izolaciji živaca i osiguravanju da mnogi vitamini, uključujući A, D, E i K, rade svoj zadatak.
Sve u svemu, masti su bitan dio zdrave prehrane, a postoji nekoliko zdravih izbora!
Vrste masnoća
Postoji nekoliko vrsta masnoća u svijetu onih dijetalnih. To su nezasićene, zasićene i trans masti.
Nezasićene masti
Jednostavno rečeno, nezasićene masti su dobre masti koje je poželjno uvrstiti u prehranu, a pogotovo zbog zdravlja srca. Postoje dvije vrste nezasićenih masti: mononezasićene i polinezasićene.
Mononezasićene masti mogu se naći u mnogim orašastim plodovima, sjemenkama i uljima, uključujući pecan orahe, lješnjake, bademe, sjemenke sezama i bundeve, maslinovo ulje…
Polinezasićene se mogu pak naći u ribi, sjemenkama lana, sojinom ulju itd., a upravo one osiguravaju hranjive tvari koje pomažu u razvoju i održavanju stanica te u smanjenju razine lošeg kolesterola u krvi. To može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Polinezasićene masti uključuju omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje su bitne hranjive tvari koje tijelo ne može proizvesti samo, a posebice se kao važne ističu omega-3 masne kiseline jer su posebice dobre za srce.
Foto: Pexels
Zasićene masti
Hrana životinjskog podrijetla primarni je izvor zasićenih masnoća, a najviše razine nalaze se u govedini, svinjetini i punomasnim mliječnim proizvodima.
Zasićene masti također su potrebne tijelu, ali u malim količinama (iako se i dan danas vode rasprave je li to zapravo točno te postoje “klanovi” u struci koji s jedne strane brane zasićene masnoće, dok ih drugi osuđuju).
Neke od namirnica koje su bogate zasićenim mastima su mesne namirnice poput špeka, pljeskavica, kobasica, svinjetine, govedine, peradi te u mliječnim proizvodima kao što su punomasno mlijeko, maslac i sir.
Foto: Pexels
Trans masti
Trans masti su najopasnije za zdravlje srca jer mogu začepiti arterije, povećavajući rizik od srčanog udara.
Trans masti se mogu naći u jelima koja su pržena u dubokom ulju, pekarskim proizvodima te procesuiranim grickalicama.
Foto: Pexels
Koje su dobre?
Dok zasićene masti ostaju tema rasprave, znanost tvrdi da su nezasićene masti ona dobra vrsta, a najzdravije od njih su polinezasićene masti.
Polinezasićene masti imaju nekoliko zdravstvenih prednosti. One su bitne hranjive tvari koje grade stanične membrane, a također koriste u izgradnji ovojnice živaca.
Za zdravlje kardiovaskularnog sustava ograničite unos zasićenih masti, izbjegavajte trans masti i pobrinite se da većina masti koju jedete budu dobre masnoće iz ribe, orašastih plodova i zdravih ulja, sugerira Everyday Health.
Foto: Pexels
*Sav zdravstveni sadržaj na našem portalu služi isključivo kao opća informacija i ne smije se smatrati zamjenom za medicinski savjet vašeg liječnika ili bilo kojeg drugog zdravstvenog djelatnika.