Okus jeseni

Doba je godine kada je red da se okušate u izradi neodoljivih cimet rolica

Lucija Sučić

Foto: EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels

Foto: EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels

Dodatan plus je taj da će vam kuća mirisati zamamno

Opet je ono doba godine na vratima kada uživamo u mirisu cimeta, stoga je pravo vrijeme da se okušate u izradi neodoljivih cimet rolica.


Mekane i pahuljaste iznutra, s prefinom glazurom izvana oduševiti će i ona najzahtjevnija nepca, dok vas zamaman okus cimeta vodi u pravu jesenju ekstazu.


Dodatan plus je taj da će vam kuća mirisati zamamno, no to vjerojatno neće dugo trajati jer će cimet rolice vrlo vjerojatno odmah ‘planuti’ s pladnja…


Sastojci


Za tijesto:


  • 180 ml mlijeka
  • vrećica suhog kvasca
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 60 ml rastopljenog maslaca
  • 360 g glatkog brašna
  • pola žličice soli

Za nadjev:


  • 130 g smeđeg šećera
  • 12 g mljevenog cimeta
  • 60 g maslaca sobne temperature

Za glazuru:


  • 120 g krem sira
  • 40 g maslaca sobne temperature
  • 80 g šećera u prahu
  • pola žličice ekstrakta vanilije

Priprema


Prvo napravite tijesto tako da ćete ugrijati mlijeko tako da bude toplo (ne vruće), a potom u njega dodajte suhi kvasac. Zatim dodajte šećer, jaje, žumanjak i otopljeni maslac te miješajte dok se sve dobro ne sjedini.


Zatim umiješajte brašno i sol drvenom kuhačom dok se ne počne formirati tijesto.


Tijesto umijesite mikserom ili ručno dok ne postignete kuglastu formu i lagano ljepljivu teksturu. Tijesto zatim prebacite u dobro nauljenu zdjelu, prekrijte plastičnom folijom i toplim ručnikom te ga ostavite da se diže sat/sat i pol ili dok se ne udvostruči.


Nakon što se tijesto udvostručilo, prebacite ga na dobro pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravokutnik. Premažite omekšali maslac preko tijesta, no izostavite jedan rub kako biste mogli ‘zalijepiti’ roladu.


Napravite nadjev tako da u maloj posudi pomiješajte smeđi šećer i cimet. Rukama pospite smjesu po tijestu premazanom maslacem, a zatim utrljajte smjesu smeđeg šećera u maslac.


Čvrsto zarolajte tijesto, počevši od kraće strane te potom tijesto izrežite na rolice.


Stavite rolice u premazanu posudu za pečenje tako da su posložene na gusto, a ispod lim zaštitite papirom. Pokrijte plastičnom folijom i toplim ručnikom i ostavite da se diže 30-45 minuta.


Zagrijte pećnicu na 180 °C, uklonite plastičnu foliju i ručnik i pecite 20-25 minuta ili dok rubovi lagano ne porumene.


Ostavite ih da se ohlade 5-10 minuta prije glazure.


Konačno, pripremite glazuru tako da mikserom pomiješate krem sir, maslac, šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Premažite preko rolica s cimetom i odmah poslužite. U slast!