Trbuh grada

Đir po riječkoj placi: Iskoristite sezonu buče, imamo fora recept

Katarina Bošnjak

Foto: iStock

Foto: iStock

Savršen recept kojim možemo zaokružiti sezonu buče!

Osim činjenice da uskoro počinju pripreme za Adventiranje kod Kazališta, koje bi potencijalno u narednim tjednima moglo privući više ljudi i na samu centralnu riječku tržnicu koja je u neposrednoj blizini, na placi ovoga tjedna nije bilo istaknutih noviteta.


Cijene su dosta stabilne proteklih dana, a ponuda gotovo ista tjednima, no jednome se proizvodu u ovome prilogu konstantno vraćamo – buči.


I to ne bez razloga, jer od svih omiljenih jesenskih proizvoda, buča pruža najviše mogućnosti za spravljanje raznolikih jela, a s obzirom na to da se sada može naći i po nešto nižoj cijeni od 2 eura, donosimo još jedan recept kako biste iskoristili sezonu buče dok još traje.


Curry za hladnije dane


Curry je odlično i jednostavno jelo koje se inače radi s mesom u umaku od luka, đumbira i češnjaka, no ovoga puta kao dodatak ili umjesto mesa možete koristiti buču.


Prvo je potrebno skuhati rižu te paralelno buču staviti u pećnicu na desetak minuta.


Zagrijte malo ulja u velikoj tavi, dodajte još povrća po želji, a preporuka je za papriku, i pirjajte povremeno miješajući dok ne omekša. Dodajte još malo ulja i luk, pa pirjajte još par minuta.


Ulijte sitno isjeckani ili izblendani češnjak i đumbir, kuhajte koju minutu, a zatim dodajte mlijeko, kurkumu i ljute papričice te pustite da provri.


Zatim dodajte pečenjem omekšanu i nasjeckanu buču, pa pirjajte dok skroz ne omekša. Maknite s vatre, umiješajte malo limunovog soka i papra, a zatim poslužite curry preliven preko riže.


Jelo je idealno za hladnije dane, a slatkoća buče savršeno razblaži okus curryja za one kojima je možda inače previše ljut. Savršen recept  kojim možemo zaokružiti sezonu buče!