Ljetna poslastica

Dinja ljubi slano i slatko. Donosimo nekoliko neodoljivih recepata

Ana Braškić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Doista svestrana zvijezda stola

Ljeto je vrijeme kada svježe i sočno voće postaje nezaobilazan dio naše prehrane, a dinja je zasigurno jedna od omiljenih ljetnih poslastica.


Osim što pruža osvježenje i užitak svakom zalogaju, jeste li znali da dinja može biti više od jednostavnog međuobroka?


S njome je vrlo lako kombinirati i slatko i slano, što ju čini svestranom zvijezdom stola! Donosimo nekoliko slasnih recepata.


Salata od dinje, mozzarelle i pršuta



Vrijeme pripreme: 15 min


Težina: jednostavno


Sastojci za 4 osobe:


  • 1/2 dinje
  • 1/2 žute dinje
  • 200 g mini mozzarelle
  • 150 g tanko rezanog pršuta
  • mješavina salata
  • bosiljak
  • korijander u prahu
  • med
  • otkoštene zelene masline

Priprema: Pršut i dinja dobro su poznata kombinacija, ali kada im dodate mozzarellu i zelenu salatu, dobit ćete lagani ljetni obrok. Možete je poslužiti na nekoliko načina, slaganu na štapiće za ražnjiće, na tanjuru ili u velikoj zdjeli. Obje vrste dinje narezati na kocke ili pomoću žlice napravite loptice, dodati mozzarellu i pršut. Začiniti medom. Povrh složiti salaticu, listiće bosiljka, masline i posuti korijanderom u prahu.


Cheesecake s dinjom



Vrijeme pripreme: 30 min + vrijeme hlađenja


Težina: srednje teško


Sastojci za kalup promjera 18 cm:


Za podlogu:


  • 150 g digestive keksa
  • 75 g otopljenog maslaca

Za kremu:


  • 300 g krem sira
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera u prahu
  • 8 g želatine u listićima
  • 1/2 štapića vanilije

Za dekoriranje:


  • 1 dinja
  • 5 g želatine u listićima
  • 50 g šećera (količnina ovisi o slatkoći dinje)
  • svježa menta

Priprema: Kekse samljeti i pomiješati s otopljenim maslacem te rasporediti na dno kalupa obloženog papirom za pečenje. Dobro utisnuti i staviti u hladnjak na 15 minuta. U posudi miksati krem-sir sa šećerom i sjemenkama vanilije. U kremu lagano umiješati šlag od 80 ml slatkog vrhnja. 8 g želatine namočiti, ocijediti kada nabubri te umiješati u preostalih 20 ml slatkog vrhnja koje ste zagrijali. Otopljenu želatinu umiješati u kremu od sira.


Kremu rasporediti na kekse i staviti 4 sata u hladnjak. Dok se krema hladi, treba napraviti gel od dinje. Očistiti dinju te 200 g »mesa« narezati na kocke i pomoću štapnog miksera pretvoriti u pire. Namočiti želatinu 10 minuta, ocijediti i pomiješati s prethodno zagrijanom polovicom pirea od dinje. Kada se želatina rastopi, pomiješati s ostatkom pirea te rashladiti. Preliti preko stisnute kreme i staviti u hladnjak na još 3 sata. Ukrasiti ploškicama dinje i svježim listićima mente.


Smoothie od dinje i jogurta



Vrijeme pripreme: 10 min


Težina: jednostavno


Sastojci za 4 osobe:


  • 250 g jogurta
  • sok jedne limete
  • 420 g očišćene dinje
  • 3 breskve

Priprema: Breskve narezati na kocke, dinji ukloniti koštice i koru te odvojiti 420 g. Iscijediti sok od limete. U blender staviti sve sastojke i miksati dok ne dobijete smoothie. Rasporediti u čaše i po želji dekorirati komadićima dinje.