Foto: Pexels
Doista svestrana zvijezda stola
povezane vijesti
Ljeto je vrijeme kada svježe i sočno voće postaje nezaobilazan dio naše prehrane, a dinja je zasigurno jedna od omiljenih ljetnih poslastica.
Osim što pruža osvježenje i užitak svakom zalogaju, jeste li znali da dinja može biti više od jednostavnog međuobroka?
S njome je vrlo lako kombinirati i slatko i slano, što ju čini svestranom zvijezdom stola! Donosimo nekoliko slasnih recepata.
Salata od dinje, mozzarelle i pršuta
Vrijeme pripreme: 15 min
Težina: jednostavno
Sastojci za 4 osobe:
- 1/2 dinje
- 1/2 žute dinje
- 200 g mini mozzarelle
- 150 g tanko rezanog pršuta
- mješavina salata
- bosiljak
- korijander u prahu
- med
- otkoštene zelene masline
Priprema: Pršut i dinja dobro su poznata kombinacija, ali kada im dodate mozzarellu i zelenu salatu, dobit ćete lagani ljetni obrok. Možete je poslužiti na nekoliko načina, slaganu na štapiće za ražnjiće, na tanjuru ili u velikoj zdjeli. Obje vrste dinje narezati na kocke ili pomoću žlice napravite loptice, dodati mozzarellu i pršut. Začiniti medom. Povrh složiti salaticu, listiće bosiljka, masline i posuti korijanderom u prahu.
Cheesecake s dinjom
Vrijeme pripreme: 30 min + vrijeme hlađenja
Težina: srednje teško
Sastojci za kalup promjera 18 cm:
Za podlogu:
- 150 g digestive keksa
- 75 g otopljenog maslaca
Za kremu:
- 300 g krem sira
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera u prahu
- 8 g želatine u listićima
- 1/2 štapića vanilije
Za dekoriranje:
- 1 dinja
- 5 g želatine u listićima
- 50 g šećera (količnina ovisi o slatkoći dinje)
- svježa menta
Priprema: Kekse samljeti i pomiješati s otopljenim maslacem te rasporediti na dno kalupa obloženog papirom za pečenje. Dobro utisnuti i staviti u hladnjak na 15 minuta. U posudi miksati krem-sir sa šećerom i sjemenkama vanilije. U kremu lagano umiješati šlag od 80 ml slatkog vrhnja. 8 g želatine namočiti, ocijediti kada nabubri te umiješati u preostalih 20 ml slatkog vrhnja koje ste zagrijali. Otopljenu želatinu umiješati u kremu od sira.
Kremu rasporediti na kekse i staviti 4 sata u hladnjak. Dok se krema hladi, treba napraviti gel od dinje. Očistiti dinju te 200 g »mesa« narezati na kocke i pomoću štapnog miksera pretvoriti u pire. Namočiti želatinu 10 minuta, ocijediti i pomiješati s prethodno zagrijanom polovicom pirea od dinje. Kada se želatina rastopi, pomiješati s ostatkom pirea te rashladiti. Preliti preko stisnute kreme i staviti u hladnjak na još 3 sata. Ukrasiti ploškicama dinje i svježim listićima mente.
Smoothie od dinje i jogurta
Vrijeme pripreme: 10 min
Težina: jednostavno
Sastojci za 4 osobe:
- 250 g jogurta
- sok jedne limete
- 420 g očišćene dinje
- 3 breskve
Priprema: Breskve narezati na kocke, dinji ukloniti koštice i koru te odvojiti 420 g. Iscijediti sok od limete. U blender staviti sve sastojke i miksati dok ne dobijete smoothie. Rasporediti u čaše i po želji dekorirati komadićima dinje.