Foto: Pexels
Doznajmo koje namirnice možete jesti, a koje bi valjalo izbaciti
povezane vijesti
Povišeni kolesterol potrebno je redovito kontrolirati i adekvatnom prehranom dovesti u normalne vrijednosti, ako je prekomjeran.
Evo popisa namirnica koje možete redovito konzumirati:
- Cjelovite žitarice po mogućnosti: kruh, tjestenina, riža, ječam, proso, kvinoja, pir, raž, zob, amarant, palentu, kukuruz, kus-kus
- Bijelo meso, poput piletine (preferirati prsa i eliminirati kožu koja je masna), puretine, zeca, noja, lungića
- Nemasne nareske, poput bresaole, pileće i pureće salame, sirove šunke bez vidljive masnoće
- Ribu: dobra je plava riba, kao što su srdele, inćuni, skuše, haringe, palamide. Dopušteni su i losos, tuna i bakalar
- Mekušce: hobotnice, sipe i lignje su u redu
- Mliječni proizvodi: obrano ili djelomično obrano mlijeko, nemasni jogurt, nemasni sirevi i ricotta
- Mahunarke: sve su dobre (između ostalog grah, leća, bob, slanutak, grašak), i svježe i sušene. Izvrsna kombinacija sa žitaricama za jedno jelo
- Voće i povrće: sve vrste, po mogućnosti sezonsko
- Začini: ekstra djevičansko maslinovo ulje za kuhanje i preljev. Za aromatiziranje raznih jela, zeleno svjetlo za ocat, limun, začine i aromatično bilje
Pogledajmo sada koju hranu treba izbjegavati jer je posebno bogata mastima:
- Rafinirane žitarice i njihovi derivati, a time i začinjeni kruh, krekeri, grisini, tjestenina s jajima, punjeni keksi itd.
- Masne ribe i školjke, kao što su jegulja, dagnje, jastog, kavijar, rakovi, cipli, jesetra, ikra jesetre
- Riba konzervirana u ulju, kao što su tuna, sardine i inćuni
- Masna mesa kao što su piletina s kožom, janjetina, slanina, rebarca, guska, patka, golub, fazan
- Suhomesnati proizvodi, kobasice i konzervirano meso
- Iznutrice: mozak, srce, jezik, pluća, jetra
- Jaja: konzumirajte ih umjesto sira, ali ne više od par tjedno
- Punomasno mlijeko i jogurt
- Masni sirevi, kao što su gorgonzola, mascarpone, pecorino, taleggio, grana padano, fontina, provolone, gruyere…
- Životinjske masti pa samim time i maslac, mast, vrhnje…
- Umaci poput majoneze i bešamela
- Suho i masno voće kao što su kikiriki, orasi, bademi, pinjoli, lješnjaci, sjemenke bundeve …
- Dehidrirano voće: datulje, suhe smokve i općenito kandirano voće
- Slatkiši: keksi, sladoledi, torte, kreme, brioši…
- Slatka pića uključujući voćne sokove
- Alkoholna pića