Podignite imunitet

Dijeta za studeni. Ojačajte organizam sezonskim proizvodima, donosimo njihov popis

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Korisna prehrana za vraćanje tjelesne forme i podizanje imuniteta

Mnogi studeni smatraju najtužnijim mjesecom u godini. Hladnoća se stvarno počela osjećati, a dani su sve kraći i kraći. Ukratko, apsolutna tuga!


Kao da to nije dovoljno, u ovom razdoblju svi se uvijek osjećamo umorno i bez energije.


Dijeta za studeni, bazirana na sezonskim proizvodima, itekako nam pomaže da ojačamo organizam pred zimu.


U ovo doba godine, više nego ikad, potrebno je pridržavati se korisne prehrane za vraćanje tjelesne forme i jačanje imunološkog sustava, koristeći prednosti jesenskog voća i sezonskog povrća.


Ovo povrće valja uključiti u prehranu:


  • cvjetača: bogata vitaminima A, B i C, pogodna za osobe koje pate od anemije, a također je odličan izvor željeza i minerala. Također ima antibakterijska, antioksidativna i protuupalna svojstva
  • artičoka: izvor željeza i vitamina C i K, zahvaljujući prisutnosti cinina, ima pročišćavajuća svojstva i inhibira oksidaciju kolesterola. Odlična je i kuhana i sirova, začinjena uljem i limunom
  • komorač: niskokaloričan i s vrlo malo masnoća, diuretik je i pročišćavajući te bogat vlaknima. Pospješuje probavu
  • bundeva: bogata vlaknima i niskokalorična, sadrži manitol, tvar s laksativnim učinkom koja stoga potiče pročišćavanje organizma. Antioksidans, također sadrži vitamin A i Omega 3. Svojim delikatnim slatkastim okusom savršena je za mnoge pripreme, kako slatke, tako i slane
  • špinat: zahvaljujući prisutnim vlaknima, pomažu u borbi protiv zatvora. Sadrži i folnu kiselinu, neophodnu za trudnice. Također sadrži lutein, koristan za zdravlje i dobrobit očiju
  • brokula: vrlo bogata vitaminima (C, B, E i K), vlaknima i mineralnim solima (željezo, fosfor, kalcij, cink, magnezij, kalij), ima i dobru proteinsku komponentu. Ima antioksidativna svojstva i valjana je pomoć za zdravlje crijeva i dišnog sustava

Jesenskih plodova ne nedostaje, a od voća konzumirajte:


  • grožđe: bogato kalcijem, željezom i vitaminima A , C i B6, ima antioksidativna svojstva i vrlo je korisno kod umora, proširenih vena i nekih kožnih bolesti
  • citrusno voće, posebno naranče i mandarine: poznato po visokom sadržaju vitamina C, također ima dobre količine vitamina B1 , B2 i B3. Vrlo korisne za jačanje imunološkog sustava i prevenciju klasičnih sezonskih tegoba, poput simptoma prehlade i gripe, naranče imaju i protuupalna svojstva, dok su limuni učinkoviti antioksidansi i korisni su kod proljeva i loše probave
  • kesteni: bogati ugljikohidratima, ali siromašni mastima, dragocjen su izvor energije. Imaju izvrsne količine mineralnih soli, kao što su fosfor, kalij, natrij, sumpor i magnezij. Također imaju dobru zalihu folne kiseline, neophodne tijekom trudnoće. Mogu se pripremati na više načina, kuhati ili peći
  • jabuke: bogate vlaknima, vitaminom C i kalijem, idealno bi ih bilo konzumirati s korom. Uz malo masnoće, također su bogate pektinom koji pomaže u održavanju razine šećera u krvi pod kontrolom. Imale bi i antitumorska svojstva zbog prisutnosti flavonoida i fenola
  • kruške: bogate vodom i vlaknima, posebno su pogodne za one koji žele izgubiti koji kilogram. Također sadrže kalcij, fosfor, magnezij i kalij
  • nar: bogat flavonoidima i antioksidansima, ima gastroprotektivna i protuupalna svojstva, neophodna za održavanje zdravlja srca i arterija. Potiče diurezu i pomaže u pročišćavanju organizma