Osvježavajuće

Desert za poželjeti: Cheesecake od jagode koji se ne peče

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Glavni sastojci su bijela čokolada, jagode i vrhnje,

Cheesecake od jagode savršen je proljetni desert kao uvertira u ljeto. Priprema je jednostavna, a glavni sastojci su bijela čokolada, jagode i vrhnje,


Sastojci


  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • 200 g keksa
  • 100 g maslaca
  • pola žličice cimeta
  • 100 g sjeckane bijele čokolade
  • 400 g jagoda
  • 300 g kremastog sira
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
  • polovica limuna (naribati koru)
  • 1 čajna žlica meda
  • 200 ml slatkog vrhnja

Priprema


Prođite kistom nauljenim suncokretovim uljem po kalupu za pečenje.


U vrećicu za smrzavanje stavite kekse i sameljite ih valjkom za tijesto ili ih usitnite u sjeckalici.


 


U lončiću otopite maslac pa dodajte usitnjene kekse i cimet. Smjesu raširite po dnu kalupa za pečenje i pustite da se ohladi u hladnjaku tridesetak minuta.


Nasjeckajte 150 grama jagoda na pola i složite ih po unutarnjim rubovima pripremljenog kalupa. Ostatak jagoda narežite na malene komadiće.


Otopite čokoladu.


Posebno umiješajte sir, vaniliju, limunovu koricu i med. Dodajte sjeckane jagode.


U posebnoj posudi mikserom stucite vrhnje.


Otopljenu čokoladu dodajte u mješavinu od sira pa dodajte vrhnje i po potrebi još meda.


Kremu namažite u kalup za pečenje tako da ne pomaknete jagode i izravnajte ju nožem.


Polako uklonite cheesecake iz kalupa i stavite ga na pladanj za serviranje.


Po želji dodatno ukrasite jagodama, savjetuje BBC Food.