Foto iStock
Ne može se uvijek pripisati samo onome što jedete
povezane vijesti
Osim prehrane, postoji mnogo faktora koji vas mogu udebljati i trebali biste znati koji su oni i kako se s njima nositi.
Zapravo, nije rečeno da se debljate samo zbog onoga što imate na tanjuru.
Uz prehranu, postoji nekoliko mogućih krivaca za vaše naglo debljanje:
1. Hipotireoza
Hipotireoza je vrlo česta bolest, osobito kod žena. Često predstavlja posljedicu oštećenja žlijezde nakon upale autoimunog podrijetla (tiroiditis).
Hormoni štitnjače reguliraju metabolizam. Njihov nedostatak, kao što se vidi kod hipotireoze, smanjuje potrošnju energije i posljedično tome klasična manifestacija je debljanje otporno na dijetu, kao i povećanje kolesterola u plazmi.
Za dijagnozu je dovoljno napraviti krvne pretrage FT3 i FT4. To su hormoni štitnjače i TSH, hormon koji potiče proizvodnju hormona štitnjače.
U slučaju da pretrage potvrde hipotireozu, savjet je konzultirati se s endokrinologom koji će moći predložiti najprikladnije načine liječenja, a također i kako držati pod kontrolom tjelesnu težinu.
2. Amenoreja
Izostanak menstrualnog ciklusa dulje od šest mjeseci vrlo je čest. Među uzrocima su poremećaji prehrane i stres.
U tom slučaju govorimo o sekundarnoj amenoreji i dolazi do povećanja razine inzulina.
Ovo stanje stvara hormonsku neravnotežu koja smanjuje proizvodnju LH, hormona koji potiče ovulaciju i pogoduje transformaciji glukoze koja se, umjesto da se koristi za energetske metaboličke procese, skladišti u obliku lipida.
Zdrava, raznolika i uravnotežena prehrana, unos voća, povrća i vitamina B kompleksa mogu vam pomoći u reguliranju vašeg stanja.
Vitamin B, odnosno ženski vitamin, vrlo je važan za plodnost i za stvaranje ženskih spolnih hormona.
Nedostatak vitamina B povezan je s izostankom ovulacije ili drugim disfunkcijama.
Ipak, preporuča se pregled kod ginekologa kako bi se isključile ozbiljnije tegobe.
3. Neuravnotežena mikrobiota
Mnoštvo znanstvenih dokaza pokazalo je da se mikrobiota pretilih razlikuje od mikrobiote nepretilih.
Neke bakterije mogu dovršiti probavu komponenti hrane (kao što su vlakna) koje inače ne bi bile dostupne za apsorpciju, što učinkovito rezultira povećanim unosom kalorija.
Nadalje, čini se da neke bakterije pogoduju prolasku kroz crijevnu barijeru određenih frakcija (lipopolisaharida) koji potiču kroničnu upalu.
Promijenjena mikrobiota često nije ništa drugo nego posljedica pogrešne prehrane. Zato nije samo kalorijski udio prehrane ono što određuje povećanje ili smanjenje tjelesne težine.
U zdravstvenim uvjetima zdrava prehrana dovoljna je za pravilan unos probiotika koji pomažu u očuvanju ravnoteže crijevne bakterijske flore.
Namirnice koje su njime prirodno bogatije su jogurt, kefir , mlijeko ili mliječni proizvodi kojima su dodani probiotici.
Međutim, u patološkim situacijama može biti potrebno pribjeći suplementima.
4. Kortizon
Kortizon je hormon koji proizvodi nadbubrežna žlijezda, ali je i lijek koji se koristi u mnogim patologijama.
Zašto se debljate uz kortizon? Ovaj hormon ima metaboličko djelovanje, pogodujući porastu šećera u krvi, uz relativni inzulinski odgovor i mogućnost debljanja.
To svakako ne predstavlja čest mehanizam debljanja, ali može utjecati na zadržavanje vode i potaknuti oticanje.
Dakle, ako ste na dijeti i uzimate kortizon vjerojatno će vam trebati samo strpljenje i ustrajnost.
No, rezultati će doći, posebice usvajanjem zdravog načina života i tjelovježbe.
5. Inzulinska rezistencija
Vrlo je često stanje, gotovo karakteristično za pretile. Višak masnog tkiva je gotovo uvijek mjesto kronične upale.
Ovo stanje određuje sintezu tvari zvanih adipokini, od kojih neki suprotstavljaju djelovanje inzulina, smanjujući njegovu funkciju.
Kao odgovor, gušterača nastoji proizvoditi više i to pogoduje daljnjem taloženju masnog tkiva i zbog toga se dobiva na težini.
Nadalje, promijenjeni adipociti također imaju promijenjenu proizvodnju leptina, hormona sitosti, koji je smanjen kod osoba s visceralnom pretilošću.
Pravilna prehrana može potaknuti neke važne enzime u regulaciji šećera u krvi, koji se mijenja u slučaju inzulinske rezistencije.
U tim slučajevima uvijek je indicirana dijeta koja može poboljšati bolest s namirnicama s niskim glikemijskim indeksom.
Konkretno, topiva vlakna mogu djelovati kao vrlo korisna tvar kod dijabetesa, zbog čega je dobro konzumirati što više artičoka, cikorije, češnjaka, luka, jabuka i naranči.
Izbjegavajte hranu bogatu jednostavnim šećerima, poput meda, pekmeza, čokolade, sladoleda, keksa, slatkiša općenito i šećera.
Da aerobnoj tjelesnoj aktivnosti, jer potiče korištenje glukoze koja cirkulira u mišićima kroz specifične receptore.