Foto: Pixabay
Sadrže velike količine kvercetina koji ima antioksidativno djelovanje
povezane vijesti
Sastavljeni od preko 80% vode i male količine ugljikohidrata, proteina i vlakana, kapari sadrže priličnu količinu mineralnih soli (osobito natrija, ali i kalcija, kalija , željeza, fosfora, selena, magnezija, cinka, bakra i mangana).
Dobro su zastupljeni i vitamini, posebice oni skupine A, B, C, E, K i J. Sadrže i beta-karoten.
Osim toga, kapari također sadrže velike količine dviju važnih tvari, kvercetina i rutina, koji pripadaju skupini flavonoida, s antioksidativnim svojstvima i svojstvima kontrole metabolizma kolesterola.
Zahvaljujući ovim tvarima, ova bi namirnica mogla djelovati protuupalno, antitrombotično i snižavati kolesterol.
Nisu posebno kalorična namirnica: 100 grama kapara sadrži oko 23 kalorije.
Svojstva i primjena kapara
Poznato je da se kapari koriste u kuhinji, ali zahvaljujući brojnim sastojcima imaju različita ljekovita svojstva i primjenu za razne bolesti.
Najčešća upotreba je kao protuupalno sredstvo zbog velike količine kvercetina koji ima antioksidativno djelovanje, a istražuju se i moguća antikancerogena svojstva.
Nadalje, prisutnost rutina poboljšava metabolizam masti, od kolesterola do triglicerida, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Čak su i klice biljke učinkovite jer sadrže niacin, tvar korisnu za snižavanje LDL kolesterola.
Oni koji pate od hemoroida mogu koristiti matičnu tinkturu dobivenu iz korijena biljke kapara.
Nadalje, kapari su poznati i po svojim svojstvima stimuliranja apetita i probavnih procesa, ublažavaju bolove u trbuhu i nadutost.
Konačno, nedavno su pronađeni pozitivni učinci za rješavanje nekih oblika kožne alergije.