Foto Pexels
Što se podrazumijeva pod ovom definicijom i koja ih hrana (ili pića) sadrže?
povezane vijesti
Kada govorimo o “praznim kalorijama“, u osnovi mislimo na kalorije sadržane u nekim namirnicama koje, međutim, osim energetskog unosa, ne osiguravaju istodobno i pravu količinu korisnih nutrijenata.
U suštini to su nezdrave namirnice (ili pića) koje nas udebljaju, a da nam ne daju vitamine, minerale, vlakna, proteine itd.
Nutricionisti pojašnjavaju što je to i zašto bi bilo bolje što više izbjegavati hranu koja sadrži “prazne kalorije”.
Pod “praznim” kalorijama misli se na one kalorije sadržane u nekoj posebno prerađenoj hrani, bogatoj masnoćama, jednostavnim šećerima i alkoholom, koja stoga ima nisku nutritivnu vrijednost zbog nedostatka vitamina i mineralnih soli, za razliku od visoke vrijednosti energije koja također može jako povećati naš kalorijski unos i koja bi nas navela da tražimo drugu hranu.
Dakle, hrana s “praznim” kalorijama čini nas gladnijima, ali zašto se to događa?
To je zato što nas često visoka razina šećera (sadržana u visokom postotku u hrani s praznim kalorijama) dovodi do porasta razine šećera u krvi praćenog stanjem hipoglikemije izazvane intervencijom inzulina, uspostavljajući začarani krug u potrazi za šećerima.
Ali o kojoj hrani i piću govorimo?
Neki primjeri su zaslađena pića ili voćni sokovi, stoga uvijek nastojmo čitati etikete i provjeriti prisutnost šećera. Koristite džemove s niskim sadržajem šećera i nastojte dati prednost svježem voću. Izbjegavajte pripremu jela s maslacem i margarinom.
Ostali primjeri su:
- čips
- bomboni
- žvakaća guma
- grickalice
- alkohol
- općenito, hrana napravljena od rafiniranog brašna i šećera
Također i naizgled neslućene namirnice kao što su:
- zašećereni jogurt
- žitarice za doručak
- dvopek
- neki napici od povrća