Svakodnevno

Čudesne dijete ne postoje, ali ovo povrće sigurno će dovesti do mršavljenja i topljenja sala

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kako ga konzumirati kako biste poboljšali njegove dobrobiti?

Istina, nema čudesnih dijeta kojima magično mršavite, ali postoji poznata namirnica koja itekako pogoduje figuri.


I nju bi stoga trebalo uvesti u svaku dijetu za mršavljenje. Govorimo o špinatu.


Špinat, kao i općenito svo povrće širokog lišća, zapravo sadrži mnogo topivih vlakana koja ubrzavaju crijevni tranzit.


Da ne spominjemo da smanjuje trbušne masnoće i poboljšavaju probavu.


Štoviše, odmah zasićuje i time pomaže da ne osjetimo onaj dosadni osjećaj gladi koji nas često obuzima tijekom dijeta.


Kao što je pokazalo istraživanje koje je ispitalo 60 osoba s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilih osoba: konzumacija ekstrakta špinata smanjila je glad i želju za hranom na više od 2 sata.


A prema drugom istraživanju koje je ispitivalo 38 žena s viškom kilograma, one koje su svakodnevno konzumirale špinat gubile su u prosjeku 43% više kilograma.


Nadalje, tilakoidi sadržani u listovima smanjuju osjećaj gladi do 95%.


Istraživanje o kojem je riječ trajalo je 3 mjeseca i pod uvjetom da su svako jutro, prije doručka, sudionici popili zeleni napitak.


Polovica žena dobila je 5 grama ekstrakta špinata, a druga polovica placebo. U međuvremenu su uključene žene morale slijediti uravnoteženu prehranu koja uključuje 3 obroka dnevno.


Charlotte Erlanson-Albertsson, profesorica medicine i fiziološke kemije na Sveučilištu Lund, rekla je da je “u istraživanju kontrolna skupina izgubila prosječno 3,5 kg, dok je skupina koja je dobivala tilakoide izgubila 5 kg.”


Grupa s tilakoidima također je otkrila da im je bilo lakše držati se tri obroka dnevno i nisu osjećali poznatu “žudnju” za hranom.


Kako uzimati i konzumirati špinat svaki dan?


Koju količinu špinata treba uvesti u svakodnevnu prehranu? Možete ga jesti do mile volje, osim ako ste alergični na nikal.


U ovom slučaju, pretjerana konzumacija se apsolutno ne preporučuje.


U svim ostalim slučajevima možete ga jesti svakodnevno samog, u kombinaciji s drugom hranom ili ga koristiti kao sastojak u ukusnim receptima.