Foto Pexels
Povrće koje održava tijelo i duh mladima te jača imunološki sustav
povezane vijesti
Crveni kupus je povrće koje se odlikuje ljubičastom bojom, vrlo često u receptima sjevernoeuropske kuhinje, posebno u hladnijim mjesecima.
Osim što je izvrstan prilog, crveni kupus se može definirati i kao prava superhrana, bogata hranjivim tvarima i svojstvima jer ljudskom organizmu donosi značajnu količinu dobrobiti.
Riječ je o hrani bogatoj vitaminima i mineralima koja pomaže u jačanju imunološkog sustava i održavanju tijela i duha mladima.
Sadrži velike količine posebice kalcija, koji je neophodan za zdravlje kostiju. Također je odličan izvor kalija koji je važan mineral za održavanje srčanog mišića.
Koncentrat je dijetalnih vlakana i vitamina: vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K i vitamina B.
Njegova redovita konzumacija preporuča se svim dobnim skupinama, ali njegove zdravstvene dobrobiti doista su bitne za odrasle.
Smanjuje učinke preranog starenja i uklanja rizik od raka, poboljšava izgled kože i štiti vid, održava kosti jakima i jača imunološki sustav.
Pomaže u prevenciji dijabetesa i smanjuje kolesterol, štiti srce i gastrointestinalni sustav. Za one koji žele smršaviti dobro je znati i to da je niskokalorična namirnica koja ima samo samo 25 kalorija na 100 grama.
Prisutnost zeaksantina i luteina pomaže zdravlje očiju: štite mrežnicu od UV zraka, dok vitamin A pomaže u održavanju dobrog vida, sprječava degeneraciju makule i nastanak katarakte.
Glutamin prisutan u kupusu savršen je za smanjenje upale i boli povezane s čirevima u gastrointestinalnom sustavu. Za liječenje čira preporučuje se uzimanje soka od crvenog kupusa.
Pijenje soka od kupusa preporučuje se za održavanje kože hidratiziranom i mekom zahvaljujući visokim razinama antioksidansa i fitokemikalija, poput vitamina C, vitamina E i A.
Crveni kupus potiče proizvodnju kolagena održavajući kožu i mišiće zdravima.
Također se pokazao vrlo važnim za zaštitu kognitivnih aktivnosti: posebice djelovanjem antocijana smanjuje se pojava plaka koji uzrokuje gubitak pamćenja, tipičan za Alzheimerovu bolest.
Redovito konzumiranje preporučuje se za držanje dijabetesa pod kontrolom: pomaže u kontroli šećera zahvaljujući sadržaju inzulina.
S obzirom na to da je siromašan ugljikohidratima i kalorijama, a bogat vlaknima, indiciran je u niskokaloričnim dijetama jer daje i osjećaj sitosti.
Preporučuje se za liječenje bubrežnih bolova, artroze i reumatizma. Također se koristi za ublažavanje boli ili upale tijekom dojenja.
Dakle, da biste iskoristili sve njegove blagodati, zagrijte list crvenog kupusa na tanjuru i stavite ga na mjesto gdje osjećate bol.
Ima sedativna svojstva koja potiču pročišćavanje krvi, kao i liječenje nesanice.
Crveni kupus: kontraindikacije
Ne preporučuje se:
- Osobama koje pate od hipotireoze
- Tijekom dojenja jer može uzrokovati grčeve kod bebe
- Tijekom trudnoće konzumirati umjereno