Prirodni koncentrat

Crveni kupus: Superhrana bogata vitaminima i mineralima, pravi saveznik zdravlja

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Povrće koje održava tijelo i duh mladima te jača imunološki sustav

Crveni kupus je povrće koje se odlikuje ljubičastom bojom, vrlo često u receptima sjevernoeuropske kuhinje, posebno u hladnijim mjesecima.


Osim što je izvrstan prilog, crveni kupus se može definirati i kao prava superhrana, bogata hranjivim tvarima i svojstvima jer ljudskom organizmu donosi značajnu količinu dobrobiti.


Riječ je o hrani bogatoj vitaminima i mineralima koja pomaže u jačanju imunološkog sustava i održavanju tijela i duha mladima.


Sadrži velike količine posebice kalcija, koji je neophodan za zdravlje kostiju. Također je odličan izvor kalija koji je važan mineral za održavanje srčanog mišića.


Koncentrat je dijetalnih vlakana i vitamina: vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K i vitamina B.


Njegova redovita konzumacija preporuča se svim dobnim skupinama, ali njegove zdravstvene dobrobiti doista su bitne za odrasle.


Smanjuje učinke preranog starenja i uklanja rizik od raka, poboljšava izgled kože i štiti vid, održava kosti jakima i jača imunološki sustav.


Pomaže u prevenciji dijabetesa i smanjuje kolesterol, štiti srce i gastrointestinalni sustav. Za one koji žele smršaviti  dobro je znati i to da je niskokalorična namirnica koja ima samo samo 25 kalorija na 100 grama.


Prisutnost zeaksantina i luteina pomaže zdravlje očiju: štite mrežnicu od UV zraka, dok vitamin A pomaže u održavanju dobrog vida, sprječava degeneraciju makule i nastanak katarakte.


Glutamin prisutan u kupusu savršen je za smanjenje upale i boli povezane s čirevima u gastrointestinalnom sustavu. Za liječenje čira preporučuje se uzimanje soka od crvenog kupusa.


Pijenje soka od kupusa preporučuje se za održavanje kože hidratiziranom i mekom zahvaljujući visokim razinama antioksidansa i fitokemikalija, poput vitamina C, vitamina E i A.


Crveni kupus potiče proizvodnju kolagena održavajući kožu i mišiće zdravima.


Također se pokazao vrlo važnim za zaštitu kognitivnih aktivnosti: posebice djelovanjem antocijana smanjuje se pojava plaka koji uzrokuje gubitak pamćenja, tipičan za Alzheimerovu bolest.


Redovito konzumiranje preporučuje se za držanje dijabetesa pod kontrolom: pomaže u kontroli šećera zahvaljujući sadržaju inzulina.


S obzirom na to da je siromašan ugljikohidratima i kalorijama, a bogat vlaknima, indiciran je u niskokaloričnim dijetama jer daje i osjećaj sitosti.


Preporučuje se za liječenje bubrežnih bolova, artroze i reumatizma. Također se koristi za ublažavanje boli ili upale tijekom dojenja.


Dakle, da biste iskoristili sve njegove blagodati, zagrijte list crvenog kupusa na tanjuru i stavite ga na mjesto gdje osjećate bol.


Ima sedativna svojstva koja potiču pročišćavanje krvi, kao i liječenje nesanice.


Crveni kupus: kontraindikacije


Ne preporučuje se:


  • Osobama koje pate od hipotireoze
  • Tijekom dojenja jer može uzrokovati grčeve kod bebe
  • Tijekom trudnoće konzumirati umjereno