Super svestran

Crumble od šljiva, jabuka i kupina: ukusan voćni desert koji se jednostavno priprema

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Tajna ovog jednostavnog recepta je u presvlaci na bazi keksa

Crumble je slastica koju jako volimo. Jednostavan za napraviti i super svestran jer može poboljšati različite kvalitete voća ovisno o sezoni.


Kao desert poslužite vruće, sa žlicom kreme od vanilije ili šlaga.


Za užinu ili poseban međuobrok uživajte u njemu na sobnoj temperaturi.


U svakom slučaju vrlo je vjerojatno da će se tražiti bis.


Sastojci:


1. Za bazu:


  • 200 g šljiva
  • 2 jabuke
  • 150 g kupina
  • 25-35 g smeđeg šećera (količina ovisi o slatkoći voća)

2. Za crumble


  • 200 g prhkog keksa s kremom
  • 70 g otopljenog maslaca
  • 1 žlica meda

Priprema: Crumble od šljiva, jabuka i kupina pripremite tako da kekse sameljete mikserom ili ih zatvorite u plastičnu vrećicu i izlomite batićem za meso.


Sakupite ih u zdjelu pa dodajte otopljeni maslac i med. Miksajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu i ostavite da odstoji 30 minuta u hladnjaku.


Zagrijte pećnicu na 210°, u ventiliranom režimu. Voće nježno operite i osušite, jabuke i šljive prerežite na pola, izvadite im koštice i narežite ih na komadiće ili kolutove.


Pomiješajte ih u zdjeli zajedno s kupinama, dodajući također smeđi šećer.


Sve prebacite u posudu za pečenje i pecite u vrućoj pećnici oko 10 minuta.


Izvadite pleh iz pećnice, crumble rasporedite po voćnom sloju i pecite još 30 minuta nakon što ste smanjili temperaturu na 180°.


Desert će biti gotov kada postane zlatan, hrskav i kada vidite da voće ključa. Poslužite ga toplog ili mlakog.