Za kavoljupce

Čokoladne espresso rolice odlična su vikend poslastica

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Rezultat će biti pladanj čiji će sadržaj vrlo vjerojatno odmah nestati...

Cimet rolice za sada na stranu – imamo recept za ukusne čokoladne espresso rolice!


Ova idealna vikend slastica prepuna je okusa i prelivena bogatom glazurom od kave za vrhunsko gurmansko uživanje, a najbolje je to što su gotove veoma brzo.


Rezultat će biti pladanj čiji će sadržaj vrlo vjerojatno odmah nestati, a recept donosimo u nastavku.


Sastojci


Za tijesto:


  • 240 ml toplog mlijeka
  • 2,25 žličice suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 100 g granuliranog šećera
  • 75 g neslanog maslaca (omekšalog)
  • 1 žličica soli
  • 2 jaja
  • 500 g višenamjenskog brašna

Za nadjev:


  • 115 g neslanog maslaca (omekšalog)
  • 60 ml gustog vrhnja
  • 110 g smeđeg šećera
  • 10 g kakaa u prahu
  • 5 g instant kave u prahu
  • 90 g tamne čokolade (sitno nasjeckane)

Za gustu kremu:


  • 120 ml gustog vrhnja za šlag (za preliti prije pečenja)

Za glazuru od kave:


  • 120 g šećera u prahu
  • 5 g instant kave u prahu
  • 2 žlice gustog vrhnja (prilagodite željenu gustoću)

Priprema


U velikoj zdjeli otopite kvasac u toplom mlijeku sa žličicom šećera. Ostavite da odstoji oko 5 minuta. Trebao bi se počet pjeniti i bujati.


U zdjelu miksera dodajte 100 g granuliranog šećera, maslac, sol, jaja i brašno (sastojke za tijesto). Zatim ulijte smjesu kvasca i dobro promiješajte dok se dobro ne sjedini i dok se tijesto ne odvoji od stijenke posude.


Stavite tijesto u nauljenu zdjelu, pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu oko jedan sat ili dok se tijesto ne udvostruči.


U srednjoj zdjeli pomiješajte omekšali maslac, gusto vrhnje, smeđi šećer, kakao prah i instant kavu u prahu dok se dobro ne sjedine. Umiješajte nasjeckanu tamnu čokoladu.


Nakon što se tijesto diglo, razvaljajte ga u veliki pravokutnik. Nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu, ostavljajući malo mjesta oko rubova.


Zarolajte tijesto u čvrstu roladu koju potom narežite na osam jednakih kriški i stavite ih u podmazani lim za pečenje.


Posudu pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se rolice dižu 30-45 minuta, odnosno dok se ne udvostruče.


Nakon što su narasle, neposredno prije pečenja ih prelijte s gustim vrhnjem za šlag.


Zagrijte pećnicu na 175°C i pecite rolice 25-30 minuta, ili dok ne porumene i ne budu pečene.


Dok se peku, umutite šećer u prahu, instant kavu u prahu i vrhnje dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi prilagodite gustoću s još kreme.


Nakon što su rolice pečene i malo ohlađene, po vrhu ih obilno polijte glazurom od kave. Uslast, poručuje Jo Cooks.