Znanstvena studija

Čini se da popularni niskokalorični zaslađivač povećava rizik od krvnih ugrušaka

Sanda Milinković

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Rezultati slijede nedavnu studiju istih istraživača koja je otkrila da ksilitol (šećer od breze) može na sličan način povećati rizik od zgrušavanja krvi kod zdravih odraslih osoba

Nova studija istraživača klinike Cleveland sugerira da bi konzumiranje 30 grama eritritola, popularnog umjetnog zaslađivača, moglo brzo povećati rizik od krvnih ugrušaka, piše medicinski portal Healthline o nalazima objavljenima 8. kolovoza u časopisu Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.


Eritritol se obično nalazi u dijetalnim, niskokaloričnim proizvodima i proizvodima bez šećera. Često se miješa sa stevijom i zaslađivačima monk voća da bi se povećala njihova masnoća.


U studiji su istraživači ispitivali učinke eritritola i običnog šećera na krvne pločice, koje igraju ključnu ulogu u zgrušavanju krvi.


Otkrili su da se čini da tipične količine eritritola značajno povećavaju aktivnost trombocita, što izaziva zabrinutost zbog povećanog rizika od krvnih ugrušaka. Šećer nije imao ovakav učinak na trombocite.


Krvni ugrušci nastaju unutar krvne žile i mogu putovati do srca uzrokujući srčani udar, ili do mozga, potencijalno rezultirajući moždanim udarom. Krvni ugrušak također može putovati i do pluća, što dovodi do plućne embolije.


Nalazi ove nove studije ponavljaju nalaze istraživačkog tima iz 2023. koji povezuju eritritol s većim rizikom od srčanog i moždanog udara. Ovi zabrinjavajući podaci sugeriraju da je možda došlo vrijeme da se ponovno procijeni sigurnost eritritola kao aditiva u hrani.


Vijeće za kontrolu kalorija (Calorie Control Council), koje predstavlja industriju hrane i pića s niskim i smanjenim unosom kalorija, reklo je Healthlineu da su nalazi “zavarujući”.


“Više od 30 godina, svjetske vlasti opetovano potvrđuju sigurnost i učinkovitost eritritola i drugih niskokaloričnih zaslađivača”, rekao je predstavnik CCC-a.



Foto: Pexels

Eritritol povezan s krvnim ugrušcima


Nova studija promatrala je zdrave ljude s normalnom funkcijom bubrega, a u studiji je sudjelovalo 20 volontera prosječne starosti oko 30 godina, uključujući i muškarce i žene.


Nakon što su gladovali preko noći, deset sudionika pilo je vodu pomiješanu s 30 grama šećera (glukoze), dok je ostalih 10 konzumiralo vodu s 30 grama eritritola. Uzeti su uzorci krvi prije nego što su popili i ponovno 30 minuta kasnije.


Kod onih koji su konzumirali eritritol, razine eritritola u krvi dramatično su porasle – preko 1000 puta više od početnih razina. Ovi su sudionici također pokazali značajno povećanje agregacije trombocit kada su bili izloženi određenim okidačima i povećanje specifičnih markera otpuštenih iz trombocita.


Nije bilo promjena u reakcijama trombocita nakon konzumacije glukoze, što naglašava jedinstven učinak eritritola na funkciju trombocita.


Iako je studija bila mala i ispitivala je učinke samo jedne doze nedugo nakon konzumacije, izaziva zabrinutost zbog potencijala eritritola da poveća rizik od stvaranja krvnih ugrušaka kada se konzumira u uobičajenim dnevnim količinama.


Ovi rezultati slijede drugu nedavnu studiju istih istraživača, koja je otkrila da ksilitol (šećer od breze), još jedan umjetni zaslađivač, može na sličan način povećati rizik od zgrušavanja krvi kod zdravih odraslih osoba.



Foto: Pexels

Je li eritritol siguran?


Eritritol se obično prodaje kao prirodna i zdrava alternativa tradicionalnom šećeru jer je bez kalorija i prirodno se nalazi u malim količinama u nekom voću i povrću. Međutim, eritritol se također komercijalno proizvodi procesom fermentacije i koristi u većim količinama kao aditiv hrani, od onih koje bi se u njoj nalazile prirodno.


Iako mnogi zaslađivači sadrže eritritol kao primarni sastojak, on se također nalazi u mnogim drugim prerađenim namirnicama i pićima, uključujući:


– žvakaće gume bez šećera
– energetske pločice
– neki dijetalni gazirani sokovi
– proteinski shakeovi


Količina eritritola korištena u ovoj studiji (30 grama) odražava tipičnu dnevnu količinu koju ljudi konzumiraju hranom i pićem na temelju podataka iz Nacionalne ankete o ispitivanju zdravlja i prehrane od 2013. do 2014. i proračuna FDA-e iz 2001. godine.


Međutim, s obzirom na stalan porast upotrebe umjetnih zaslađivača, dnevni unos eritritola mogao bi se povećati otkako su napravljene te procjene. Nakon što se konzumira, eritritol se ne probavlja, a u krvotok ulazi kroz crijeva i prvenstveno se izlučuje urinom, ostajući nepromijenjen.


Tijelo prirodno proizvodi male količine eritritola, ali svaki dodatni unos iz prehrane može se nakupiti u krvi, kao što se vidi u trenutnoj studiji.


Iako postoji sve više dokaza koji dovode u pitanje njegovu sigurnost, FDA još uvijek smatra eritritol “općenito priznatim sigurnim (GRAS) pouzdanim izvorom”. To znači da se eritritol smatra sigurnim za opću populaciju za konzumiranje u uobičajenim dnevnim količinama iz hrane i pića.


Trebate li izbjegavati eritritol?


Eritritol se prije preporučivao kao alternativa šećeru osobama s kroničnim stanjima poput pretilosti, dijabetesa i bolesti srca. Dok se eritritol naširoko koristi i ostaje klasificiran kao GRAS, stručnjaci sada pozivaju na oprez i savjetuju da se ne koristi.


“Oznaka GRAS oslanja se na pretpostavku da je tvar sigurna na temelju postojećih istraživanja i povijesne upotrebe, ali ovaj pristup ne mora uvijek uzeti u obzir dugoročne ili kumulativne rizike”, kazao je liječnik znanstvenik Thomas M. Holland koji radi kao asistent na Institutu za zdravo starenje Fakulteta zdravstvenih znanosti Sveučilišta RUSH, koji nije uključen u studiju, za Healthline.


“Iako FDA zahtijeva da se utvrde sigurnosni parametri i da podaci budu javno dostupni, to ne eliminira potrebu potrošača da budu informirani i oprezni”, upozorio je.


Holland je sugerirao da bi ljudi trebali “griješiti na strani opreza” u vezi s umjetnim zaslađivačima poput eritritola, posebno za osobe s rizikom od kardiovaskularnih problema ili sa stanjima povezanima s povećanim rizikom od krvnih ugrušaka.


Kiran Campbell, registrirani dijetetičar nutricionist u Dietitian Insights, ponovio je ovo mišljenje, pozivajući FDA da preispita sigurnost eritritola.


Rekla je da bi potrošači trebali izbjegavati eritritol kao mjeru opreza dok se ne sazna više, posebno zato što gotovo polovica odrasle populacije “ima neki oblik bolesti srca i i možda uzima antitrombocitne lijekove”.


Campbell je također istaknuo ažurirane smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2023., koje savjetuju da se ne koriste nenutritivni (s nula kalorija) zaslađivači za mršavljenje ili prevenciju kroničnih bolesti.



Foto: Pexels

Što je dobra zamjena za eritritol?


Holland je naglasio važnost opreza s aditivima u hrani i davanja prednosti prirodnoj, cjelovitoj hrani jer ona ne sadrži štetne aditive i umjesto toga nudi priznate zdravstvene prednosti. I Holland i Campbell savjetuju da bi, u malim količinama, minimalno rafinirani prirodni šećeri i zaslađivači mogli biti sigurnija alternativa umjetnim zaslađivačima poput eritritola.


To uključuje:


– čisti med
– čisti javorov sirup
– datulje
– kokosov šećer
– 100 % ekstrakt stevije (bez kalorija)
– 100 % ekstrakt monk voća (bez kalorija)


“Iako je prehrana s malo dodanih šećera idealna, povremena konzumacija prirodnih šećera vjerojatno je sigurnija od oslanjanja na umjetne alternative, s obzirom na trenutne dokaze”, rekao je Holland, dodavši da čak i prirodne šećere treba konzumirati umjereno da bi se spriječili dugoročni negativni učinci, poput metaboličkih poremećaja.