Foto: Pixabay
Za pripremu ulja aromatičnog okusa ili umaka koji je izvrstan prilog mesu i ribi
povezane vijesti
Obilježena ljutim okusom, zbog prisutnosti kapsaicina, čili papričica nije samo pojačivač okusa, već ima i korisna svojstva za zdravlje, poput sposobnosti stimuliranja metabolizma i poboljšanja cirkulacije krvi.
Danas su čili papričice dostupne u širokom rasponu sorti, od najslađih do najljućih, svaka sa svojim profilom okusa i specifičnom upotrebom.
Kako koristiti čili papričicu u kuhanju
Nakon što se osuše, čili papričice se mogu nasjeckati ili izmrviti i čuvati u staklenim teglama daleko od svjetlosti.
Ostavljanjem dvije žlice osušenih i izmrvljenih čilija dva tjedna da se maceriraju u 500 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja dobiva se ulje izvrsnog okusa.
Svježe papričice možete konzervirati u ulju nakon što ih ostavite da maceriraju 24 sata prelivene krupnom soli i octom u posudi.
Zatim ih je potrebno ostaviti da se ocijede i premjestiti u sterilizirane staklenke u koje se ulijeva maslinovo ulje dok se čili potpuno ne prekrije.
Staklenke stoga moraju biti dobro zatvorene čistim i steriliziranim čepovima.
Konzerve će biti gotove nakon mjesec dana, ali mogu stajati u smočnici bez problema i cijelu godinu.
Jedan od najpopularnijih načina korištenja čili papričica je priprema ljutog umaka.
Jednostavno nasjeckajte svježe čili papričice na sitno, pomiješajte ih s maslinovim uljem, češnjakom i soli i ostavite nekoliko sati da se okusi prožmu.
Ovaj umak savršen je za prilog mesu s roštilja, ribi ili jednostavno za dodatno obogaćivanje jela od tjestenine.