Pojačivač okusa

Čili papričica bitan je sastojak brojnih kulinarskih tradicija. Evo kako ju najbolje koristiti

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Za pripremu ulja aromatičnog okusa ili umaka koji je izvrstan prilog mesu i ribi

Obilježena ljutim okusom, zbog prisutnosti kapsaicina, čili papričica nije samo pojačivač okusa, već ima i korisna svojstva za zdravlje, poput sposobnosti stimuliranja metabolizma i poboljšanja cirkulacije krvi.


Danas su čili papričice dostupne u širokom rasponu sorti, od najslađih do najljućih, svaka sa svojim profilom okusa i specifičnom upotrebom.


Kako koristiti čili papričicu u kuhanju


Nakon što se osuše, čili papričice se mogu nasjeckati ili izmrviti i čuvati u staklenim teglama daleko od svjetlosti.


Ostavljanjem dvije žlice osušenih i izmrvljenih čilija dva tjedna da se maceriraju u 500 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja dobiva se ulje izvrsnog okusa.


Svježe papričice možete konzervirati u ulju nakon što ih ostavite da maceriraju 24 sata prelivene krupnom soli i octom u posudi.


Zatim ih je potrebno ostaviti da se ocijede i premjestiti u sterilizirane staklenke u koje se ulijeva maslinovo ulje dok se čili potpuno ne prekrije.


Staklenke stoga moraju biti dobro zatvorene čistim i steriliziranim čepovima.


Konzerve će biti gotove nakon mjesec dana, ali mogu stajati u smočnici bez problema i cijelu godinu.


Jedan od najpopularnijih načina korištenja čili papričica je priprema ljutog umaka.


Jednostavno nasjeckajte svježe čili papričice na sitno, pomiješajte ih s maslinovim uljem, češnjakom i soli i ostavite nekoliko sati da se okusi prožmu.


Ovaj umak savršen je za prilog mesu s roštilja, ribi ili jednostavno za dodatno obogaćivanje jela od tjestenine.