Južnoamerička delicija

Chimichurri umak obogatit će baš svako meso s roštilja

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Dašak aromatične svježine

Ako volite isprobavati nove stvari i uživati u novim gastronomskim iskustvima, tada ćete voljeti čuti sve o receptu za izvorni chimichurri, umak koji se tako savršeno spaja s raznim vrstama mesa s roštilja.



Unatoč raznim teorijama i mogućim verzijama, povijest recepta za chimichurri duboko je povezana s argentinskom i južnoameričkom kulinarskom tradicijom. Mnogi povjesničari vjeruju da su chimichurri izmislili gaučosi (argentinski kauboji) kako bi poboljšali okuse mesa koje su pekli na žaru.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Gourmet Traveller (@gourmettraveller)



U osnovi, chimichurri je tradicionalni argentinski umak koji se obično koristi uz meso s roštilja. Obično se radi sa sitno nasjeckanim peršinom, češnjakom, maslinovim uljem, origanom i octom. Do kraja 19. stoljeća recept za chimichurri postao je popularan u Argentini. Korišten je kao nadopuna intenzivnim okusima mesa, što odražava raznolik utjecaj španjolske, talijanske i autohtone kulture.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli David ~ Lake City BBQ (@lakecitybbq)



Sastojci:


  • 60 g svježeg peršina, sitno nasjeckanog
  • 2 žlice origana
  • 3-4 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 100 ml vinskog octa
  • Sol i crni papar

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Moises Trillo (@moises_trillo)



Priprema:


Pripremite začinsko bilje. Peršin i origano sitno nasjeckajte. Ako koristite svježi origano, provjerite je li dobro opran i osušen. U zdjeli pomiješajte nasjeckani peršin, origano, nasjeckani češnjak i crvenu papriku. Ulijte maslinovo ulje i ocat.


Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine. Dodajte sol i crni papar po ukusu. Kako bi se okusi stopili, ostavite chimichurri barem 30 minuta prije posluživanja. Za još bolje rezultate, ostavite ga u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći.