
FOTO: iStock
Dašak aromatične svježine
povezane vijesti
Ako volite isprobavati nove stvari i uživati u novim gastronomskim iskustvima, tada ćete voljeti čuti sve o receptu za izvorni chimichurri, umak koji se tako savršeno spaja s raznim vrstama mesa s roštilja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Unatoč raznim teorijama i mogućim verzijama, povijest recepta za chimichurri duboko je povezana s argentinskom i južnoameričkom kulinarskom tradicijom. Mnogi povjesničari vjeruju da su chimichurri izmislili gaučosi (argentinski kauboji) kako bi poboljšali okuse mesa koje su pekli na žaru.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
U osnovi, chimichurri je tradicionalni argentinski umak koji se obično koristi uz meso s roštilja. Obično se radi sa sitno nasjeckanim peršinom, češnjakom, maslinovim uljem, origanom i octom. Do kraja 19. stoljeća recept za chimichurri postao je popularan u Argentini. Korišten je kao nadopuna intenzivnim okusima mesa, što odražava raznolik utjecaj španjolske, talijanske i autohtone kulture.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
- 60 g svježeg peršina, sitno nasjeckanog
- 2 žlice origana
- 3-4 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 200 ml maslinovog ulja
- 100 ml vinskog octa
- Sol i crni papar
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Pripremite začinsko bilje. Peršin i origano sitno nasjeckajte. Ako koristite svježi origano, provjerite je li dobro opran i osušen. U zdjeli pomiješajte nasjeckani peršin, origano, nasjeckani češnjak i crvenu papriku. Ulijte maslinovo ulje i ocat.
Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine. Dodajte sol i crni papar po ukusu. Kako bi se okusi stopili, ostavite chimichurri barem 30 minuta prije posluživanja. Za još bolje rezultate, ostavite ga u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći.