Foto Pexels
Otkrijte nevjerojatne prednosti uzimanja oko 30 g chia sjemenki svaki dan
povezane vijesti
Chia sjemenke popularna su superhrana čija su blagotvorna svojstva bila poznata još u vrijeme pretkolumbovskih civilizacija Srednje i Južne Amerike, a danas su ponovno otkrivena i potvrđena raznim znanstvenim istraživanjima.
S chia sjemenkama punimo se kalcijem te omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama.
Mnogi preporučuju redoviti unos chia sjemenki onima koji žele smršavjeti jer one mogu zasititi i osigurati esencijalne hranjive tvari i dovoljno energije, a da tijelu nisu potrebne velike količine hrane.
Sažimajući različita istraživanja provedena o ovoj superhrani, evo što može učiniti prava doza chia sjemenki, uzeta svaki dan:
1. Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala
Chia sjemenke su bogate antioksidansima, koji imaju moć u borbi protiv proizvodnje slobodnih radikala, “krivih” za oštećenje staničnih molekula, starenje ili bolesti poput raka.
2. Smanjuje osjećaj gladi i poboljšava mikrobiom
Zahvaljujući visokom sadržaju topivih vlakana, chia sjemenke mogu apsorbirati vodu do 10-12 puta veću od svoje težine, postaju želatinaste i šire se u želucu. U teoriji, ovo bi trebalo povećati sitost, usporiti apsorpciju hrane i pomoći vam da automatski unosite manje kalorija. Vlakna također hrane prijateljske bakterije u crijevima, što je ključno za dobro zdravlje.
3. Povećajte osjećaj sitosti
Chia sjemenke izvrstan su izvor biljnih proteina jer sadrže sve esencijalne aminokiseline, što je odlična stvar posebno za ljude koji jedu malo ili nimalo životinjskih namirnica. Visoki unos proteina smanjuje apetit i prema nekim istraživanjima smanjuje opsesivne misli o hrani za 60% i želju za noćnim grickalicama za 50%.
4. Smanjuje rizik od srčanog udara i krvnog tlaka
Budući da su chia sjemenke bogate vlaknima, proteinima i omega-3 masnim kiselinama, također mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Osim toga, neka istraživanja pokazuju da također značajno snižavaju krvni tlak kod osoba s hipertenzijom, što je snažan faktor rizika za srčane bolesti.
Antioksidativno i zaštitno djelovanje vitamina A, C i E, zajedno s djelovanjem cinka i fosfora prisutnih u chia sjemenkama, povećava zdrav kolesterol smanjenjem ukupnog kolesterola, lošeg kolesterola (LDL) i triglicerida.
5. Snižava razinu šećera u krvi
Visoka razina šećera u krvi natašte tipičan je simptom neliječenog dijabetesa tipa 2, a stalno visoka razina šećera u krvi povezana je s povećanim rizikom od nekoliko kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca.
Pa, chia sjemenke mogu poboljšati osjetljivost na inzulin i kontrolu šećera u krvi stabiliziranjem razine šećera u krvi nakon obroka.
Osim toga, neka istraživanja pokazuju da jedenje kruha koji sadrži chia sjemenke smanjuje postprandijalni porast šećera u krvi u usporedbi s kruhom koji ne sadrži chia sjemenke.
6. Smanjuje upalu
Chia sjemenke također imaju važna protuupalna svojstva, zahvaljujući svojoj sposobnosti da smanje oslobađanje histamina.
Iz tog razloga mogu ih koristiti i alergičari, ali i oni koji boluju od kroničnih upalnih bolesti, poput artritisa ili Crohnove bolesti.