Ove godine je u šest hrvatskih JRE restorana održana večera koju je pripremilo šest različitih internacionalnih gostujućih chefova.
povezane vijesti
- Gastromanifest Kvarnera: ‘Namirnice koje imamo su nama pod normalno, a u svijetu je to nulta kategorija kvalitete’
- ‘Nikad nemojte spuštati cijene u svom restoranu’: Evo što još savjetuje poznati španjolski chef s pet Michelinovih zvjezdica
- Cijenjeni program Chef at sea održan na čak deset adresa. Ispunjena gastronomska i humanitarna misija
Hrvatska se u sinergiji najvažnijih turističkih institucija kao što su to Ministarstvo turizma i športa te Hrvatska turistička zajednica te sve veći broj iznimno kvalitetnih restorana, dominantno onih koji posluju s najznačajnijim oznakama kvalitete kao što su to Michelin ili Gault&Millau, sve sigurnije pozicionira na karti najznačajnijih i najoriginalnijih gastronomskih regija Europe.
A kao što im i sam naziv govori JRE – Jeunes restaurateurs – su ona međunarodna organizacija koja posebno uspješno posluje na teritoriju Hrvatske kad je riječ o restoranima koje vodi mlada garda domaćih chefova.
Zadnja u nizu njihovih akcija – ne treba zaboraviti no to da ima je prva briga poticanje i uvrštavanje u svoj rad domaćih posebitosti kao što su to Chiavalon ulja ili Kozlović vina, proizvodi što po svim mjerilima izvrsnosti pripadaju samom svjetskom vrhu – bila je Chefs at sea u koju se uključilo nekoliko JRE restorana na jadranskoj obali.
Šest gostujućih chefova
Chefs at sea je inače projekt udruživanja i zbližavanja chefova udruge JRE koja je rasprostranjena u 16 zemalja diljem svijeta.
Ove godine je u šest hrvatskih JRE restorana održana večera koju je pripremilo šest različitih internacionalnih gostujućih chefova.
Cilj joj je razmjena znanja i iskustava, međusobno upoznavanje chefova i njihovih timova, ali i involviranje hrvatskih restorana u najvažnije globalne gastronomske puteve.
O koliko je značajnom projektu riječ, istaknimo da je potpomognut od strane Hrvatske turističke zajednice.
Dvije generacije poslovanja
Jedan onih koji se pridružio akciji Chef at sea bio je i Badi iz Lovrečice, mjesta nedaleko Umaga, koji kroz dvije generacije posluje dulje od trideset godina.
– Znate kako je to bilo nekad, iz Luna na Pagu se na žalost odlazilo iz ekonomskih razloga. Živio sam i radio u Rijeci i Njemačkoj da bismo se na kraju skrasili u Istri, na ovom lijepom dijelu naše obale, istaknuo nam je Nado Badurina, osnivač restorana koji danas, po iznimno modernim načelima, vodi njegov sin Ivan.
U kuhinji Badija je pak središnje mjesto u konkretnom Chef sat sea slučaju zauzela francuska chefica Annett Teich, vlasnica restorana BK koji se nalazi nedaleko Montpelliera, na krajnjem jugozapadu mediteranskog dijela Francuske.
Chefica nomad
– Da, radim u BK, ali bolje bih se opisala, kao chefica nomad jer do sad sam radila u više od pedeset država.
Sjajno je to iskustvo jer direktno, radom na trenu u pojedinim državama upijate njihove posebitosti koje itekako pozitivno utječu na vašu osobnu svijest i nadogradnju znanja, istaknula je Teich.
Njezina konkretna kreacija u ovogodišnjem Chefs at sea mogla bi se definirati kao spoj Jadrana i francuske tradicije, ali s nekim dodacima koji sežu sve do Filipina.
Ono što je posebno zanimljivo, a to je ujedno i jedna od najvažnijih hrvatskih turističko-gospodarskih ambicija, sve je popraćeno s hrvatskim vinima što je primjerice naišlo na nepodijeljene simpatije još jednog uglednog gosta – Marka Fabrisa, direktora izvoza Nonina, trenutno vjerojatno najpopularnije destilerije na svijetu smještene u obližnjoj Furlaniji.
Ide odličnim smjerom
– Generalno, hrvatska kuhinja, bilo da je riječ o Istri, Kvarneru, Dalmaciji ili Zagrebu što je meni najpoznatije ide odličnim smjerom.
Riječ je o dominantno mediteranskoj kuhinji, no ono što znaju i prezentiranu pojedini chefovi, od Pelegrinja, Drage di Lovrana, Neba u Hiltonu, LD-a, Aristona dakako Badija i mnogih drugih ide u red istinski izvrsne gastronomije, istaknuo je Fabris koji u Hrvatskoj pronalazi mnogo jako dobrih partnera za Nonino.
Na kraju – domaćin. Ivan Badurina, inače uz predsjednika JRE Hrvatska Vjeka Bašića najvažnija osoba te udruge. Vidno zadovoljan, Badurina je ujedno i zanimljivi primjer željenog smjera kojim se kreće domaća gastronomija.
– Sve dugujem obitelji koja je desetljećima vodila naš Badi. Baš kao i činjenicu da su prije nekoliko godina prihvatili moju odluku kako je vrijeme za novi smjer, za gastronomiju koja na najbolji mogući način ističe naše posebitosti ali reinterpretirane na suvremeni način, zaključio je Badurina junior.
CHEFS AT SEA HR 2022.
1. Foša Zadar – Srbija, Salon 1905, David Šimunić
2. Pelegrini Šibenik – Slovenija, Debeluh, Jure Tomić
3. Boba Murter – Španjolska, Muxgo, Borja Marrero
4. Pergola Savudrija – Švicarska, Höhwald, Heribert Dietrich
5. LD Korčula – Rumunjska, Baracca, Roland Suciu
6. Badi Lovrečica – Francuska, BK, Annett Teich