Foto: Mateo Levak
Renomirani chef Bašić poznat je mnogima sa malih ekrana kao jedan od trojice članova žirija popularnog kulinarskog showa Masterchef, no isto je tako poznat i po svojoj strasti prema kulinarstvu koja se reflektira kroz svaki tanjur
povezane vijesti
Iza nas je još jedan gourmet dining experience, tip događaja u organizaciji restorana Sabbia koji je posebno osmišljen za sve one istančanih nepca i želje za istinskim uživanjem u najfinijim specijalitetima spravljenima od strane renomiranih hrvatskih chefova.
Ovog vikenda ponovno se odvio na poznatom crikveničkom gastro odredištu koji je svoju kuhinju prepustio vještim rukama chefa Melkiora Bašića, a koji je u njoj kreirao pravu gastronomsku čaroliju.
Renomirani chef Bašić poznat je mnogima sa malih ekrana kao jedan od trojice članova žirija popularnog kulinarskog showa Masterchef, no isto je tako poznat i po svojoj strasti prema kulinarstvu koja se reflektira kroz svaki tanjur. Stoga je subotnja večer u Sabbii bila, osim iznimno ukusnih i oku privlačnih specijaliteta, i iskustvo za pamćenje.
Bila je to večer za pamćenje i samom Bašiću koji je sa gostima podijelio sentimentalnu crticu da je (davne) 2006. upravo u Sabbii radio sezonu!
Prvi slijed: gurmanska avantura
Chef Bašić se svakom tanjuru posvetio do krajnjih detalja i pažljivo osmislio svaku pojedinu gurmansku sinergiju maštovitih okusa i tekstura, što je rezultiralo okusnom rapsodijom u svakom pojedinom zalogaju. Za ovu prigodu pripremio je večeru od četiri slijeda slijeda od kojih je prvi bio za mnoge jedna gurmanska avantura.
Tako se na prvom tanjuru pronašao dimljeni janjeći carpaccio uz umak od cimeta i suhe marelice sa barrique octom, pastom od lješnjaka, solju i uljem od rukole.
Drugi slijed: svijet na tanjuru
Jelo drugog slijeda chef Bašić opisao je “cijelim svijetom na tanjuru”, a radilo se o bezmesnom jelu ne bi li pokazao kako se i u povrću itekako može uživati!
Glavni akter tanjura bio je odrezak od celera u harissa marinadi (što je bila okusna referenca na Bliski istok) ispod kojeg se nalazila mješavina bulgura i kelja obogaćena češnjakom, što je pak bio znak Mediterana na tanjuru. Jelo je dodatno obogatila espuma od kikirikija, što je paleta okusa karakteristična za Sjevernu Ameriku, dok je tamni umak od povrća sa sojom bila oda Dalekom istoku.
Treći slijed: klasik s malim obratom
Za glavno jelo Bašić je poslužio svojevrsni klasik: juneći file u vlastitom soku. Sitni obrat od klasike bio je u ponešto drugačijoj teksturi od uobičajene što se postiglo obrnutom tehnikom pripremanja mesa.
Uz file na tanjuru se pronašla i glazirana mrkva, pohani pire krumpir, juneći jou s gljivama uz malo praha od suhih vrganja.
Četvrti slijed: čokoladna rapsodija
Za slatki završetak večere chef Bašić je pripremio desert na bazi čokolade. Gosti su tako uživali u rapsodiji spoja bijele i mliječne čokolade poslužene uz crumble od cornflakesa, umaka od slane karamele, lješnjaka i čokoladnog biskvita te kuglice sladoleda.
Posebnu notu jelu dao je yuzu, azijski agrum koji je na ovom tanjuru imao ulogu donošenja svježine.
—
Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Sabbia.