Omiljena jesenska namirnica

Cheesecake, palačinke i još jedan slasni recept s bundevom

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Namirnica je niskokalorična, ali bogata hranjivim tvarima

Jesen i bundeva idu ruku pod ruku, a ova hranjiva namirnica donosi brojne prednosti za zdravlje.


Bundeva je bogata vlaknima, vitaminima A i C te antioksidansima koji jačaju imunitet i poboljšavaju zdravlje kože. Iako je često viđamo u juhama i varivima, bundeva je savršena i za slatke recepte koji će unijeti toplinu u hladne jesenske dane.


Zašto je bundeva dobra za vas?


Bundeva je niskokalorična, ali bogata hranjivim tvarima.


Sadrži beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, važan za zdravlje očiju, kože i imunološkog sustava. Visok udio vlakana pomaže probavi, dok antioksidansi u bundevi štite tijelo od slobodnih radikala. Također, bundeva pomaže u hidrataciji jer je čak 90% njezinog sastava voda.


No, sada je vrijeme da bundevu predstavimo u nešto drugačijem svjetlu – kao glavnu zvijezdu slatkih jesenskih delicija.



FOTO: iStock

Karamelizirana bundeva s cimetom i medom


Sastojci:


  • 500 g bundeve, narezane na kockice
  • 2 žlice meda
  • 1 žličica cimeta
  • 2 žlice maslinovog ulja

Priprema:
Prelijte kockice bundeve medom i maslinovim uljem, dodajte cimet i dobro promiješajte. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta dok ne omekša i karamelizira.



FOTO: iStock

Cheesecake s bundevom


Sastojci:


  • 200 g keksa za podlogu
  • 100 g maslaca
  • 500 g krem sira
  • 250 g pirea od bundeve
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica muškatnog oraščića

Priprema:
Pomiješajte keks s otopljenim maslacem i utisnite u kalup. Izmiksajte krem sir, pire od bundeve, šećer, jaja i začine. Prelijte preko podloge i pecite na 160°C 50 minuta.



FOTO: iStock

Palačinke s bundevom


Sastojci:


  • 200 g brašna
  • 100 g pirea od bundeve
  • 1 jaje
  • 250 ml mlijeka
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žlica šećera

Priprema:
Pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Pecite na tavi na srednje jakoj vatri dok ne porumene s obje strane. Poslužite s javorovim sirupom ili medom.