FOTO: iStock
Namirnica je niskokalorična, ali bogata hranjivim tvarima
povezane vijesti
Jesen i bundeva idu ruku pod ruku, a ova hranjiva namirnica donosi brojne prednosti za zdravlje.
Bundeva je bogata vlaknima, vitaminima A i C te antioksidansima koji jačaju imunitet i poboljšavaju zdravlje kože. Iako je često viđamo u juhama i varivima, bundeva je savršena i za slatke recepte koji će unijeti toplinu u hladne jesenske dane.
Zašto je bundeva dobra za vas?
Bundeva je niskokalorična, ali bogata hranjivim tvarima.
Sadrži beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, važan za zdravlje očiju, kože i imunološkog sustava. Visok udio vlakana pomaže probavi, dok antioksidansi u bundevi štite tijelo od slobodnih radikala. Također, bundeva pomaže u hidrataciji jer je čak 90% njezinog sastava voda.
No, sada je vrijeme da bundevu predstavimo u nešto drugačijem svjetlu – kao glavnu zvijezdu slatkih jesenskih delicija.
FOTO: iStock
Karamelizirana bundeva s cimetom i medom
Sastojci:
- 500 g bundeve, narezane na kockice
- 2 žlice meda
- 1 žličica cimeta
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Prelijte kockice bundeve medom i maslinovim uljem, dodajte cimet i dobro promiješajte. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta dok ne omekša i karamelizira.
FOTO: iStock
Cheesecake s bundevom
Sastojci:
- 200 g keksa za podlogu
- 100 g maslaca
- 500 g krem sira
- 250 g pirea od bundeve
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica muškatnog oraščića
Priprema:
Pomiješajte keks s otopljenim maslacem i utisnite u kalup. Izmiksajte krem sir, pire od bundeve, šećer, jaja i začine. Prelijte preko podloge i pecite na 160°C 50 minuta.
FOTO: iStock
Palačinke s bundevom
Sastojci:
- 200 g brašna
- 100 g pirea od bundeve
- 1 jaje
- 250 ml mlijeka
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žlica šećera
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Pecite na tavi na srednje jakoj vatri dok ne porumene s obje strane. Poslužite s javorovim sirupom ili medom.