Spoj slatkog i kiselog

Cheesecake i rabarbara savršen su par

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Osvježavajući desert za tople dane

Sezona je rabarbare. Sada se ovo jarko ružičasto povrće može masovno pronaći na odjelu voća i povrća u supermarketima i na tržnicama. Pa čak i ako vam se ovo povrće ponekad čini pomalo egzotičnim i bojite se njegovog kiselkastog okusa, svakako mu treba dati priliku. Rabarbara se može koristiti u raznim slatkim jelima, posebno u džemovima i kompotima. Posebno je ukusan ovaj recept za brzi i prije svega kremasti kolač od sira i rabarbare koji se može napraviti u tren oka. Predivno punog okusa, a istovremeno slatko-kiseo, ovaj cheesecake je užitak za sva osjetila i zaslađuje rano ljetno doba.



Sastojci (za kalup za torte promjera cca 24 cm):


  • 800 g rabarbare
  • 6 jaja
  • 1 kg quark sira
  • 250 g maslaca100 g pšeničnog brašna
  • 300 g šećera
  • ½ pakiranja praška za pecivo
  • 2 pakiranja vanilin šećera
  • 1 prstohvat soli
  • Sok od ½ limuna


Priprema:


Rabarbaru ogulite i narežite na otprilike 1 cm tanke komade. Pomiješajte s 50 grama šećera i ostavite da se namoči. Istucite jaja dok ne postanu pjenasta, a zatim pomiješajte s quarkom i maslacem. Brašno prosijte i dodajte pa umiješajte preostali šećer, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli te limunov sok. Dodajte rabarbaru. Sve izlijte u podmazan kalup. Pecite na temperaturi od 170 stupnjeva oko 1 sat. Po želji, nakon 40 minuta prekrijte papirom za pečenje. Ostavite da se ohladi u pećnici da se kolač ne uruši. Zatim ostavite da odstoji najmanje 3 do 4 sata. Najbolje je poslužiti dobro ohlađeno iz hladnjaka.