Jesenski dragulji

Castagnaccio: Tradicionalni toskanski specijalitet sa kestenima

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Bogati su vlaknima, mineralima i folnom kiselinom te imaju moć zasićenja

Kesteni, simbol jeseni, nikako ne bi smjeli nedostajati na našim stolovima. Bogati su vlaknima, mineralima i folnom kiselinom, korisni tijekom trudnoće te kod anemije i umora.


Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, kesteni imaju veliku moć zasićenja i mogu se jesti na kraju obroka, kako bi potaknuli osjećaj sitosti.


Donosimo vam recept za castagnaccio, tradicionalni toskanski specijalitet temeljen na tipičnim jesenskim “draguljima”.


Sastojci:


  • 300 g kestenovog brašna
  • 30 g šećera
  • 2 žlice pinjola
  • 2 žlice grožđica
  • 5 oraha
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 prstohvat soli
  • 1 grančica ružmarina

Priprema: Grožđice namočite u toplu vodu da omekšaju. U međuvremenu prosijte brašno i razmutite ga s 1 litrom vode, šećerom i prstohvatom soli, da dobijete gustu i jednoličnu smjesu.


Namastite kalup i u njega ulijte tijesto, ravnomjerno ga rasporedite. Posipajte površinu: pinjolima, iglicama ružmarina, nasjeckanim jezgrama oraha i ocijeđenim grožđicama.


Pecite u jako zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 1 sat.