Foto: Pixabay
Mogu uzrokovati trovanje hranom. Pogotovo sada kada je vrućina
povezane vijesti
Često, kada kuhamo rižu, pogriješimo s količinama i dio nam ostane. Očito ju ne želimo baciti i zato ju čuvamo.
No, pazite da to učinite na najbolji mogući način, slijedeći smjernice o sigurnosti hrane kako biste izbjegli trovanje.
Jedenje zagrijane riže može biti rizično za naše zdravlje ako joj nakon kuhanja ne posvetimo dužnu pozornost.
Uzbunu je oglasila Britanska nacionalna zdravstvena služba.
Problem nije samo zagrijavanje riže koliko način na koji se s rižom postupa nakon što je kuhana.
Na primjer, nakon kuhanja ne smije se ostaviti da odstoji duže od sat vremena izvan hladnjaka.
Zapravo, nekuhana riža može sadržavati spore Bacillus cereus, bakteriju koja nas izlaže riziku od trovanja hranom.
Te bakterije mogu preživjeti i nakon što je riža kuhana, a što dulje žitarice stoje na sobnoj temperaturi, to je veća vjerojatnost da se ovi mikroorganizmi razmnože, otpuste toksine i hrana postane opasna, izazivajući napade povraćanja ili proljeva.
Svatko tko jede rižu koja sadrži spore ovih bakterija može primijetiti pojavu simptoma, koji mogu biti više ili manje blagi i obično traju 24 sata, a počinju jedan sat nakon konzumiranja hrane i traju do 5 sati.
Srećom, izbjegavanje rizika je vrlo jednostavno. U osnovi imate 2 mogućnosti:
- skuhajte potrebnu količinu riže tako da izvagate žitarice i poslužite ih odmah nakon kuhanja
- ostatke riže spremite čim se ohlade u hladnjak (nikada ne čekajte više od sat vremena)
Također je važno znati da je rižu poželjno konzumirati unutar dana nakon što je skuhana tako da je dobro zagrijete i nikako više od jednom.