Mogli biste se iznenaditi pojedinim metodama

Brže, lakše, čišće: najbolji trikovi za guljenje i rezanje voća i povrća

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Otkrijte kako uštedjeti vrijeme u kuhinji uz jednostavne trikove za savršeno narezano voće i povrće

Priprema svježeg voća i povrća može biti prava mala avantura. Neki plodovi tvrdoglavo odbijaju surađivati, drugi ostavljaju kaos po kuhinji, a neki jednostavno troše više vašeg vremena nego što biste željeli. No, dobra vijest je da postoji nekoliko jednostavnih trikova koji će vam olakšati život. Evo kako brzo i lako oguliti i narezati najčešće namirnice!


Jabuke: kako odrastiti jezgru na brz i efikasan način?


Umjesto da gubite vrijeme guleći jabuku, pokušajte ovaj trik: stavite je uspravno s peteljkom prema gore. Režite sa svake strane, uz samu sredinu s košticama. Okrenite jabuku za 90 stupnjeva i ponovite rezanje. Rezultat? Savršeni komadi bez muke oko jezgre. Bonus savjet: ako jabuka treba ostati svježa dulje vrijeme, nakapajte je s malo limunovog soka.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Danae Halliday (@reciperunner)



Mandarine: presijecite, ne ljuštite


Ljuštenje mandarina ponekad može biti pravi izazov, pogotovo kad se bijele opne tvrdoglavo lijepe. Umjesto da trošite živce, prerežite mandarinu po dužini na pola. Laganim pritiskom prstima odvojite meso od kore – ide gotovo samo od sebe! Ova metoda je idealna kad želite brzo poslužiti voće bez nereda.


Banane: rezanje bez ljepljivih prstiju


Bananama često treba više pažnje nego što mislimo. Ako ih režete za smoothie ili zobenu kašu, preskočite tradicionalno guljenje. Umjesto toga, prerežite bananu na pola (s korom), a zatim jednostavno povucite koru s obje strane. Ova metoda smanjuje nered i štedi vrijeme. Savjet plus: ako vam je banana pretvrda za guljenje, to znači da još nije sasvim zrela.


Tikva: mikrovvalna – vaš novi najbolji prijatelj


Tikve su često tvrdoglave i zahtijevaju snagu Hulkove ruke. No, postoji trik: stavite cijelu tikvu u mikrovalnu na 2-3 minute. Toplina omekšava koru, čineći je lakšom za rezanje i guljenje. Nakon toga, nož klizi bez napora. Ova metoda štedi vrijeme i olakšava pripremu jela poput juha ili pirea.



Ušteda vremena u kuhinji ne znači kompromis sa svježinom i kvalitetom. Uz nekoliko jednostavnih trikova, priprema voća i povrća može biti brža, lakša i – usudimo se reći – zabavnija. Isprobajte ih već danas i otkrijte koliko vam kuhanje može postati jednostavnije!