Zeleni prst

Bosiljak u vrtu vam je podivljao? Evo što učiniti s viškom

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Donosimo odlične prijedloge kako iskoristiti višak ovog začinjskog bilja

Vaš bosiljak iz vrta ove godine je naprosto procvjetao. Listovi su bujni, miris je intenzivan, a biljka se širi poput malog zelenog čuda.


Svaki put kada prođete pokraj vrta, ne možete odoljeti da ne uberete nekoliko listova i dodate ih u jelo, ali čak i nakon što ste ga koristili u svim mogućim receptima, čini se da imate puno više bosiljka nego što znate što biste s njim.


No, ne brinite – višak bosiljka je prilika, a ne problem. S toliko svježeg bilja na raspolaganju, možete isprobati različite načine kako ga iskoristiti i produžiti njegov vijek. Evo nekoliko ideja koje će vam pomoći da najbolje iskoristite ovaj dragocjeni začin.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Gardenerd | Vegetable Gardener (@gardenerd1)



Napravite pesto


Jedan od najpopularnijih načina korištenja svježeg bosiljka je priprema domaćeg pesta.


Sve što vam treba je bosiljak, maslinovo ulje, češnjak, pinjoli i parmezan. Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku pastu. Pesto možete koristiti odmah ili ga zamrznuti u malim posudicama ili kalupima za led, kako biste uvijek imali svježi okus bosiljka pri ruci.


Zamrznite bosiljak


Ako nemate vremena za pripremu pesta, jednostavno zamrznite listove bosiljka.


Operite ih, osušite i stavite u vrećice za zamrzavanje. Možete ih zamrznuti cijele ili nasjeckane. Tako ćete imati svježi bosiljak tijekom cijele godine, spreman za dodavanje u jela.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Katie Wells “Wellness Mama” (@wellnessmama)



Osušite bosiljak


Osušeni bosiljak je odličan dodatak raznim jelima, a možete ga jednostavno pripremiti kod kuće. Operite listove i ostavite ih da se suše na toplom, suhom i prozračnom mjestu. Nakon što su listovi potpuno suhi, smrvite ih i pohranite u staklenke. Tako ćete moći koristiti bosiljak i kada ga u vrtu više ne bude.


Napravite ulje s aromom bosiljka


Aromatizirano ulje s bosiljkom je fantastičan način da dodate okus salatama, tjesteninama i drugim jelima. Stavite svježe listove bosiljka u bocu s maslinovim uljem i ostavite da stoji nekoliko tjedana. Ulje će poprimiti divan okus bosiljka, a vi ćete imati poseban začin uvijek pri ruci.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Tiffany Azure (@cremedelacrumb1)



Pripremite biljni ocat


Biljni ocat s bosiljkom može postati vaš novi omiljeni dodatak salatama. Napunite staklenku svježim listovima bosiljka i prelijte ih bijelim vinskim octom. Zatvorite staklenku i ostavite da stoji na tamnom mjestu nekoliko tjedana. Nakon toga, ocijedite ocat i pohranite ga u bocu. Ovaj aromatizirani ocat unijet će novi život u vaša jela.


Dodajte ga u koktele


Zašto ne biste dodali malo svježeg bosiljka u svoje omiljene koktele? Bosiljak se odlično slaže s limunom, jagodama i drugim voćem, te može osvježiti vaše piće na sasvim novi način. Probajte ga dodati u mojito, gin tonic ili čak domaću limunadu za poseban twist.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Marie (@prouditaliancook)



Poklonite prijateljima


Ako još uvijek imate više bosiljka nego što možete potrošiti, razmislite o tome da ga podijelite s prijateljima i obitelji. Svježe ubrano bilje uvijek je cijenjen poklon, a sigurno će razveseliti svakoga tko voli kuhati.


Bosiljak je izuzetno svestran i bogat okusima, a s ovim idejama možete osigurati da nijedan list ne propadne. Iskoristite ovaj zeleni dar iz vašeg vrta na najbolji mogući način i uživajte u okusima koje donosi!