Foto Pexels
Da uživate u njegovoj boji i okusu i u hladnijem razdoblju
povezane vijesti
Jedna od aromatičnih biljaka koje simboliziraju ljeto je bosiljak. Primjene ove biljke u kuhinji su brojne, kao i recepti koji ovu aromatičnu biljku vide kao apsolutnog protagonista.
No, kako sačuvati miris i jarku boju bosiljka i u narednim mjesecima, kada se biljka osuši? Uz malo truda, a možda i uz suradnju naše djece, možemo se opskrbiti bosiljkom i uvijek ga imati u hladnijem razdoblju:
1. Zamrznite ga
Dakako, najjednostavniji i najjeftiniji način čuvanja bosiljka je zamrzavanje. Nakon što sve listove operete i osušite, pazeći da ih odvojite jedan od drugog, ostavite ih da se zamrznu par sati u zamrzivaču, dobro odvojene na tanjuru ili pladnju. To će vam omogućiti da sačuvate lišće izbjegavajući njihovo lijepljenje jedno za drugo.
Nakon tog vremena možete ih sve zajedno prebaciti u hermetički zatvorenu posudu prikladnu za čuvanje u zamrzivaču. Ovom jednostavnom tehnikom možete sačuvati listove bosiljka netaknutima i koristiti ih u vašim pripremama dok su još smrznuti.
Od ulja i svježeg bosiljka možete napraviti i gotove “začinske kocke” koje ćete držati u zamrzivaču i koristiti po potrebi.
Priprema je vrlo jednostavna: nakon što ste oprali i osušili listove bosiljka, izrežite ih škarama na komadiće. Listove možete i usitniti mikserom.
Uzmite kalup za kockice leda: trebat će vam za izradu malih porcija. U svaku kockicu stavite otprilike žličicu nasjeckanog bosiljka pa ga prelijte maslinovim uljem dok se ne napuni cijela kockica. Držite u zamrzivaču i koristite po potrebi.
2. U ulju
Maslinovo ulje također može biti korisno za čuvanje bosiljka bez pomoći zamrzivača, ali na sobnoj temperaturi.
Steriliziramo staklenku i stavimo dobro oprane i osušene listove bosiljka na upijajući papir.
Nakon što ste ubacili sve listove, poprskajte ih uljem dok ih potpuno ne prekrije te staklenku zatvorite i čuvajte u hladnjaku ili na hladnom i suhom mjestu.
3. Osušite ga
Za kraj možete pripremiti teglicu sušenog bosiljka – idealno i za poklon prijatelju koji voli kuhati.
Uzmete listove bosiljka kojima ćete ostaviti dva-tri centimetra peteljke, operete ih hladnom vodom i pažljivo osušite.
Zatim pravite “grozdove” tako da skupljate peteljke i povežete ih koncem. Zatim te grozdove ostavite da se osuše obješene o čavao u prozračnoj prostoriji daleko od izravne sunčeve svjetlosti – možete ih spremiti na primjer u ormar ili podrum.
Nakon nekoliko tjedana lišće će se potpuno osušiti i izgubit će svu vodu. Sada ih samo trebate odvezati, odrezati peteljke i spremiti listove u čistu staklenu teglu.
Ako želite, radi lakšeg korištenja začina, listove možete i izmrviti rukama ili u mužaru.