Ukusno i zamamno

Bolo de cenoura tradicionalni je brazilski kolač od mrkve s glazurom od tamne čokolade

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

U ovom slučaju se sirova mrkva pasira u blenderu što rezultira glatkijim, mnogo lakšim biskvitom

Sigurno ste već imali prilike uživati u klasičnoj torti od mrkve. Iako sastojci mogu izgledati slično, ovaj tradicionalni brazilski kolač od mrkve ipak se razlikuje od nama na ovom području znanog kolača jer se sirova mrkva pasira u blenderu što rezultira glatkijim, mnogo lakšim biskvitom.


Uz to, prema tradiciji spravlja se glazura od tamne čokolade koja fantastično paše uz tortu!


Sastojci


Za tortu:


  • 275g oguljene mrkve, grubo nasjeckane
  • 200 ml suncokretovog ili biljnog ulja
  • 3 velika jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 375g šećera u prahu
  • 275g glatkog brašna, plus malo za posipanje
  • 1½ žličice praška za pecivo
  • ¾ žličice fino mljevene soli

Za glazuru:


  • 3 žlice mlijeka
  • 50g neslanog maslaca, plus dodatno za podmazivanje
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 3 žlice kakaa u prahu
  • 125g šećera u prahu

Priprema


Zagrijte pećnicu na 180°C (160°C ako koristite funkciju s ventilatorom).


Premažite lim za pečenje maslacem, dodajte malo brašna i posipajte po maslacu, a potom izbacite višak.


Za pripremu kolača stavite mrkvu, ulje, jaja, vaniliju i šećer u prahu u blender ili procesor hrane. Miksajte dok ne dobijete potpuno glatku smjesu.


Ulijte ju u veliku zdjelu i po njoj prosijte brašno. Dodajte prašak za pecivo i sol i miješajte dok se dobro ne sjedini.


Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite na srednjoj polici 40-45 minuta, dok ražnjić zaboden u sredinu kolača ne izađe čist.


Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.


Za glazuru stavite mlijeko, maslac i vaniliju u malu posudu i stavite na laganu vatru dok se maslac ne otopi.


Zatim dodajte kakao i šećer u prahu, pojačajte vatru i miksajte dok ne zavrije.


Kuhajte par minuta uz stalno miješanje, a zatim maknite s vatre. Ostavite da se ohladi dok ne postane gusta glazura.


Ravnomjerno prelijte glazuru po vrhu torte i ostavite da se stisne – prenosi BBC Foods.