Izrazito koristan

Bogati beta-karotenom, patlidžani su pravi koncentrat minerala, posebice kalija, ali i kalcija

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Tipično ljetno povrće, koje ovisno o sorti kojoj pripada ima različite boje

Sa svojim niskim kalorijskim unosom (samo 18 kalorija na 100 grama proizvoda) i bogatom količinom vode, mineralnih soli, posebno kalija, fosfora i kalcija, patlidžan je izvrsna namirnica.


Bogatstvo vitamina C i mnogih drugih antioksidansa, posebice klorogenske kiseline i antocijanina (zaslužni za tipičnu boju pokožice patlidžana), čine patlidžan povrćem vrlo bogatih svojstava.


Kora patlidžana sadrži korisne tvari za jetru, gušteraču i crijeva, potičući proizvodnju i izlučivanje žuči.


Pomaže kardiovaskularnom sustavu


Nekoliko istraživanja pokazuje da upravo tvari koje patlidžanu daju tipičan gorak okus imaju važne zaštitne funkcije.


To su organski spojevi koji potiču proizvodnju žuči u jetri, pridonoseći, također zahvaljujući prisutnosti vlakana, smanjenju razine lošeg LDL kolesterola u krvi, neprijatelja broj jedan za vene, arterije i srce.


Nadalje, nedavna istraživanja pokazuju koliko su patlidžani korisni za zdravlje srca zahvaljujući svojoj sposobnosti borbe protiv:


  • upala
  • oksidativnog stresa
  • visoke razine triglicerida u krvi

Antocijanini, snažni antioksidansi, igraju važnu ulogu u očuvanju kardiovaskularnog sustava i pomažu u smanjenju krvnog tlaka, što rezultira manjim rizikom od moždanog i srčanog udara.


Antioksidativno i protuupalno djelovanje


Klorogenska kiselina je glavni antioksidativni spoj koji se nalazi u patlidžanu.


Njegovo djelovanje, osim što pridonosi smanjenju razine kolesterola u krvi, pomaže u suzbijanju oksidacije slobodnih radikala.


Nadalje, klorogenska kiselina također bi se činila korisnom u borbi protiv alergija smanjivanjem njihovih simptoma i učinaka.


Štiti vid


Antocijani prisutni u povrću imaju zaštitni učinak na oči i vid. Dokazano je da niacin ima zaštitna svojstva protiv katarakte.


Pročišćavajuće i remineralizirajuće djelovanje


S obzirom da se razdoblje najveće dostupnosti proizvoda poklapa s ljetnim mjesecima, patlidžan može pomoći u uspostavljanju mineralne ravnoteže upravo u onom razdoblju u kojem pojačano znojenje uzrokuje gubitak soli.


Zapravo, dobra prisutnost kalija i drugih minerala daje mu remineralizirajuća i tonična svojstva.


Zbog visokog sadržaja vode, patlidžan ima rehidrirajuća i pročišćavajuća svojstva.


Crijevni saveznik


Dobar sadržaj dijetalnih vlakana potiče redoviti crijevni tranzit i olakšava probavni proces.


Nadalje, vlakna potiču proizvodnju želučanih sokova koji olakšavaju apsorpciju hranjivih tvari u crijevima.


Zdravlje kostiju


Određeni fenolni spojevi povezani su sa smanjenjem simptoma osteoporoze i povećanom gustoćom kostiju.


Tome je pridodan i dobar sadržaj željeza i kalcija koji su neophodni za zdravlje koštanog sustava.


Folna kiselina


Folna kiselina sadržana u patlidžanima nije među najznačajnijima u usporedbi s drugim povrćem, ali ih ipak čini prikladnima za trudnice.


Poznata i kao vitamin B9, važna je za prevenciju spine bifide i encefalopatije novorođenčadi.


Ovaj vitamin također sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih stanica te u metabolizmu masti, bjelančevina i ugljikohidrata.


Također omogućuje pravilnu upotrebu vitamina B12.


Kontraindikacije patlidžana


Solanin, kojeg posebno ima u izobilju u patlidžanu, može biti otrovan ako ga jedemo sirovog i može uzrokovati probavne probleme.


Kuhanjem patlidžani postaju potpuno bezopasni. Međutim, ovisno o individualnoj osjetljivosti, mogu se pojaviti više ili manje značajne želučane tegobe, s glavoboljama i pospanošću.


Patlidžan može izazvati alergijske reakcije s manifestacijama koje zahvaćaju kožu i probavni sustav. Još nije sasvim jasno koji su čimbenici koji ih pokreću.


Čini se da kora sadrži neke proteine ​​koji se smatraju odgovornima za ovaj fenomen i da su oni također otporni na kuhanje.