Foto: Pixabay
Tipično ljetno povrće, koje ovisno o sorti kojoj pripada ima različite boje
povezane vijesti
- Oskudica kalija u tlu prijeti globalnoj prehrambenoj sigurnosti. Smanjuje prinose usjeva
- Zbog loših navika kardiovaskularno zdravlje Hrvatske teško se mijenja. Evo što predlažu stručnjaci
- Novi list i Medico organiziraju okrugli stol o prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti. Evo kako se prijaviti
Sa svojim niskim kalorijskim unosom (samo 18 kalorija na 100 grama proizvoda) i bogatom količinom vode, mineralnih soli, posebno kalija, fosfora i kalcija, patlidžan je izvrsna namirnica.
Bogatstvo vitamina C i mnogih drugih antioksidansa, posebice klorogenske kiseline i antocijanina (zaslužni za tipičnu boju pokožice patlidžana), čine patlidžan povrćem vrlo bogatih svojstava.
Kora patlidžana sadrži korisne tvari za jetru, gušteraču i crijeva, potičući proizvodnju i izlučivanje žuči.
Pomaže kardiovaskularnom sustavu
Nekoliko istraživanja pokazuje da upravo tvari koje patlidžanu daju tipičan gorak okus imaju važne zaštitne funkcije.
To su organski spojevi koji potiču proizvodnju žuči u jetri, pridonoseći, također zahvaljujući prisutnosti vlakana, smanjenju razine lošeg LDL kolesterola u krvi, neprijatelja broj jedan za vene, arterije i srce.
Nadalje, nedavna istraživanja pokazuju koliko su patlidžani korisni za zdravlje srca zahvaljujući svojoj sposobnosti borbe protiv:
- upala
- oksidativnog stresa
- visoke razine triglicerida u krvi
Antocijanini, snažni antioksidansi, igraju važnu ulogu u očuvanju kardiovaskularnog sustava i pomažu u smanjenju krvnog tlaka, što rezultira manjim rizikom od moždanog i srčanog udara.
Antioksidativno i protuupalno djelovanje
Klorogenska kiselina je glavni antioksidativni spoj koji se nalazi u patlidžanu.
Njegovo djelovanje, osim što pridonosi smanjenju razine kolesterola u krvi, pomaže u suzbijanju oksidacije slobodnih radikala.
Nadalje, klorogenska kiselina također bi se činila korisnom u borbi protiv alergija smanjivanjem njihovih simptoma i učinaka.
Štiti vid
Antocijani prisutni u povrću imaju zaštitni učinak na oči i vid. Dokazano je da niacin ima zaštitna svojstva protiv katarakte.
Pročišćavajuće i remineralizirajuće djelovanje
S obzirom da se razdoblje najveće dostupnosti proizvoda poklapa s ljetnim mjesecima, patlidžan može pomoći u uspostavljanju mineralne ravnoteže upravo u onom razdoblju u kojem pojačano znojenje uzrokuje gubitak soli.
Zapravo, dobra prisutnost kalija i drugih minerala daje mu remineralizirajuća i tonična svojstva.
Zbog visokog sadržaja vode, patlidžan ima rehidrirajuća i pročišćavajuća svojstva.
Crijevni saveznik
Dobar sadržaj dijetalnih vlakana potiče redoviti crijevni tranzit i olakšava probavni proces.
Nadalje, vlakna potiču proizvodnju želučanih sokova koji olakšavaju apsorpciju hranjivih tvari u crijevima.
Zdravlje kostiju
Određeni fenolni spojevi povezani su sa smanjenjem simptoma osteoporoze i povećanom gustoćom kostiju.
Tome je pridodan i dobar sadržaj željeza i kalcija koji su neophodni za zdravlje koštanog sustava.
Folna kiselina
Folna kiselina sadržana u patlidžanima nije među najznačajnijima u usporedbi s drugim povrćem, ali ih ipak čini prikladnima za trudnice.
Poznata i kao vitamin B9, važna je za prevenciju spine bifide i encefalopatije novorođenčadi.
Ovaj vitamin također sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih stanica te u metabolizmu masti, bjelančevina i ugljikohidrata.
Također omogućuje pravilnu upotrebu vitamina B12.
Kontraindikacije patlidžana
Solanin, kojeg posebno ima u izobilju u patlidžanu, može biti otrovan ako ga jedemo sirovog i može uzrokovati probavne probleme.
Kuhanjem patlidžani postaju potpuno bezopasni. Međutim, ovisno o individualnoj osjetljivosti, mogu se pojaviti više ili manje značajne želučane tegobe, s glavoboljama i pospanošću.
Patlidžan može izazvati alergijske reakcije s manifestacijama koje zahvaćaju kožu i probavni sustav. Još nije sasvim jasno koji su čimbenici koji ih pokreću.
Čini se da kora sadrži neke proteine koji se smatraju odgovornima za ovaj fenomen i da su oni također otporni na kuhanje.