Foto: Pixabay
Povećava osjećaj sitosti, korisna za regulaciju težine i borbu protiv kolesterola
povezane vijesti
Zahvaljujući svom sastavu, mnoge su dobrobiti koje kruške donose vašem organizmu.
Pogledajmo one najvažnije:
1. Štiti od kardiovaskularnih bolesti
Djelovanje antioksidansa sadržanih u ovim plodovima, naime, dragocjeno je za kardiovaskularni sustav, u prevenciji srčanog, moždanog udara i arterioskleroze.
2. Drže krvni tlak pod kontrolom
Djelovanje antioksidansa kombinira se s djelovanjem kalija koji pomaže u kontroli krvnog tlaka i hipertenzije.
Kalij također omogućuje prijenos živčanih impulsa, bori se protiv viška natrija, održava pravilan rad stanica, regulira rad bubrega i nadbubrežnih žlijezda.
3. Štite kosti
Čini se da sadržaj bora u kruškama može pomoći u jačanju kostiju i liječenju osteoartritisa, ali bitna uloga koju ovaj element igra u tijelu još nije identificirana.
4. Pomažu u asimilaciji željeza
Kruške su također odličan izvor bakra, a ovaj dragocjeni mineral pomaže crijevima da asimilira željezo potrebno za sintezu hemoglobina.
5. Povećavaju vašu imunološku obranu i pomažu u zacjeljivanju rana
Bakar sadržan u voću potiče zacjeljivanje rana i dragocjen je za jačanje imunološke obrane, aktiviranje metabolizma i olakšavanje detoksikacije stanica.
6. Vašem tijelu trenutno daju energiju
Kruška je bogata “jednostavnim šećerima”, posebice fruktozom.
Za razliku od “složenih” šećera, jednostavni šećeri ne moraju prolaziti nikakav probavni proces i odmah su dostupni tijelu.
Zbog toga je kruška korisna u slučajevima tjelesnog ili psihičkog umora.
7. Vlakna su korisna za regulaciju crijevne aktivnosti
Povećavaju osjećaj sitosti, potiču stvaranje probavnih i želučanih sokova, smanjuju apsorpciju masti, posebice “lošeg” LDL kolesterola.
Kontraindikacije i upozorenja
Uz krušku nema posebnih kontraindikacija, upravo zato što je voće pogodno za sve uzraste.
Međutim, trebaju oprezno konzumirati kruške:
- ljudi koji boluju od dizenterije: sorbitol sadržan u soku od kruške stvara učinkovito laksativno djelovanje. Neke sorte krušaka, osobito zrele, njima su posebno bogate i kod posebno osjetljivih osoba mogu uzrokovati gastrointestinalne smetnje
- osobe s alergijama na nikal: u ovom voću, naime, tragovi nikla mogu se pronaći čak i u vrlo malim dozama, stoga se ne preporuča onima koji pate od alergija na ovaj metal
Kruške rijetko mogu razviti neželjene alergijske nuspojave. Neki ih ljudi možda neće probaviti, zbog čega će se razviti nadutost i grčevi u želucu ili proljev.