Foto: Pixabay
Ako je jogurt na bazi voća, morate obratiti još veću pozornost
povezane vijesti
U rashladnom pultu nalaze se razni prijedlozi biljnih jogurta na bazi soje, riže, kokosa, zobi, badema ili drugih sastojaka koji se u njihovoj izradi koriste umjesto mlijeka.
Mnogi ljudi ih biraju jer ih smatraju lakšim i zdravijim. No, je li stvarno tako?
“Biljni jogurti svakako sadrže manje masti od onih proizvedenih od kravljeg i kozjeg mlijeka te su bogati biljnim bjelančevinama i vlaknima, a koje su odlične za dobrobit naše crijevne flore. Oni su svakako vrlo korisni proizvodi za dijetu jer su također niskokalorični u usporedbi s proizvodima na bazi mlijeka, ali su istovremeno siromašni po pitanju dva važna nutrijenta, a to su kalcij i vitamin D, iako su u posljednje vrijeme sve popularniji obogaćeni jogurti”, pojašnjavaju nutricionisti.
Ističu i kako je prilikom kupnje vrlo važno obratiti pozornost na eventualnu prisutnost šećera (glukozni sirup, saharoza i sl.) koji se često koriste kako bi proizvod bio što ukusniji.
Ako je jogurt na bazi voća, morate obratiti još veću pozornost jer se ti proizvodi često prave s malo voća, a umjesto toga obogaćuju se gustinom i voćnim sirupima.
Također vodite računa o izbjegavanju jogurta kojemu su dodana bojila, arome, konzervansi i na sadržaj masti.
Često se, kako bi proizvod bio homogeniji i gušći, dodaju zasićene biljne masti poput palmitinske kiseline koja se dobiva iz palminog ulja i koja dovodi do povećanja lošeg kolesterola (LDL) u krvi.
Kako odabrati biljne jogurte
Kao i uvijek, jako pazite na deklaracije, birajući biljne jogurte sa:
- niskom razinom šećera (manje od 6 grama šećera na 100 grama)
- s malo zasićenih masti i bez palmitinske kiseline
- dobrim postotkom voća (uvijek možete dodati svježe)
- da je popis sastojaka što kraći