Foto: Pexels
Biljni čajevi, infuzije i dekokcije pomažu protiv lakših bolesti
povezane vijesti
Fitoterapeutski proizvodi poput biljnih čajeva, infuzija i dekocija obično se koriste za liječenje manjih povremenih tegoba.
Ovisno o vrsti problema, prije će se koristiti određeni proizvod nego neki drugi.
Vrlo čest problem su probavne smetnje (oticanje trbuha, osjećaj težine, usporena probava i sl.), a u tom pogledu mogu biti korisni biljni čajevi na bazi metvice, komorača, đumbira, kumina itd.
Drugi uobičajeni poremećaj je nesanica, a kada je problem manji, pomoć može doći od biljaka kao što su kamilica, matičnjak, verbena, valerijana itd.
Za dobrobit kože često se preporučuju biljni čajevi ili infuzije na bazi čička, sljeza, maslačka, breze, koprive itd.
U slučaju zadržavanja vode, vrlo čestog problema posebno kod žena, možete posegnuti za biljnim čajevima na bazi maslačka, koprive, preslice, bazge i artičoke.
Za smanjenje osjećaja stresa, međutim, možete koristiti biljne čajeve na bazi lavande, matičnjaka, pasiflore, kamilice, gloga itd.
Kada piti biljni čaj?
Biljne čajeve poželjno je konzumirati ubrzo nakon pripreme.
Njihovo predugo skladištenje, zapravo, moglo bi ograničiti njihove blagotvorne učinke.
Ako se drugačije ne može, treba ih držati u hladnjaku (maksimalno 24 sata).
Mogu li se zasladiti biljni čajevi i infuzije?
Mnogi ljudi, kako bi okus infuzije ili biljnog čaja bili ugodniji, koriste šećer ili druge zaslađivače.
U stvarnosti bi bilo poželjno izbjegavati zaslađivanje i konzumirati biljni čaj ili infuziju u njihovoj čistoći.
Ako je potrebno, ukoliko je okus previše neugodan, možete koristiti žličicu meda ili stevije.