Sjeckanje, rezanje...

Bez oštrog noža teško u kuhinji: jednostavan trik da vam takav i ostane

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Moći ćete u trenu naoštriti svoje noževe i krenuti sa pripremom jela

Noževi su neophodan pribor u svakoj kuhinji. Bez obzira na vrstu pripreme i sastojke koje ćete koristiti, uvijek je poželjno imati na raspolaganju barem tri noža za različite namjene:


  • nož s glatkom oštricom za rezanje mesa, ribe i povrća
  • nazubljeni nož za rezanje kruha, za guljenje ananasa i za sjeckanje velikog lisnatog povrća kao što je kupus
  • nož za guljenje voća, guljenje mrkve i krumpira, čišćenje ribe, rezanje sira

Nakon početnog ulaganja u kvalitetne proizvode, također je važno brinuti se o svojim noževima, tako da dugo traju i dobro režu dugi niz godina.


Oštar nož ne samo da vam omogućuje da poboljšate pripremu vaših jela, već također olakšav život u kuhinji.


No, što učiniti ako vam je nož izgubio “oštricu” i više ne reže tako dobro kao kad ste ga kupili?


Postoji trik koji vam omogućuje da jednostavno, bez ikakvih troškova, naoštrite noževe koristeći materijal koji svi već imamo kod kuće: keramiku.


Keramika – poput čelika i dijamanta – vrlo je koristan materijal kada se radi o vraćanju oštrine noževa.


Sve što trebate napraviti je pronaći kod kuće keramičku šalicu!


Zatim okrenite šalicu naopako i postavite je stabilno na vodoravnu površinu. Kako ne bi skliznula, između šalice i površine možete postaviti i vlažnu, dobro složenu kuhinjsku krpu, kako biste stvorili veće trenje i sigurniji rad.


Sada uzmite nož koji želite naoštriti, stavite kraj oštrice na golu keramiku pod kutom od 23/30 stupnjeva i energično ga pomaknite od drške prema vrhu.


Ponovite pokret, smireno i snažno, dvadesetak puta, prije nego što prijeđete na drugu stranu oštrice i ponovite proces.


Provucite oštricu unutar kuhinjske krpe kako biste uklonili ostatke keramike koji su se možda nataložili na njegovoj površini, a zatim ga operite prije nego što ga upotrijebite za pripremu svega što želite.