Premijera

Benvenuti Santa Elisabetta 2017 veliko je crno vino, evo zašto

Edi Prodan

Nikola i Albert Benvenuti / Foto Edi Prodan

Nikola i Albert Benvenuti / Foto Edi Prodan

U hotelu Hilton u Rijeci održana premijera jednog od najboljih hrvatskih vina poznate istarske vinarije Benvenuti



Najznačajnija hrvatska vinska predstava ovogodišnjeg Martinja održana je u hotelu Hilton koji je vrhunska vinarija Benvenuti iz Kaldira nedaleko Motovuna odabrala za premijerno predstavljanje terana Santa Elisabetta iz 2017. Nikola i Albert Benvenuti na tu su vinsku svečanost pozvali stotinjak vinskih znalaca, eno-gastronomskih profesionalaca, trgovaca te novinara, dok je u drugom dijelu koji je uključivao sljubljivanje vina i hrane, paticipirala i uljara Chiavalon čiji su vlasnici, braća Sandi i Tedi, također doputovali u Rijeku.


– Područje Kaldira, bijela zemlja, nadmorska visina na kojoj se nalaze naši vinogradi, čine elemente koji su u odnosu na druge krajeve Istre vrlo specifični.


K tome, na području Santa Elisabetta na nasadima terana primjenjujemo i mehaničke mjere kojima se grozdovi oblikuju na optimalan način da bi se proces dobivanja vina nastavio u podrumu, pojasnio je Albert Benvenuti, zadužen za vinogradarski dio priče.




Foto Edi Prodan


Vinarski je dio briga Nikole Benvenutija koji je, k tome, i čelna osoba Vinistre.


– Vino zrije u hrastovim bačvama, različitih veličina, kako bismo zajedno sa stručnjacima, vinskim znalcima, došli do onih idealnih u kojima će boraviti do pune zrelosti, a to su četiri godine, kao što se vidi iz priloženog jer predstavljamo Santu Elizabettu iz 2017., pojasnio je Nikola.


Ujedno je istaknuo desetak osoba, među kojima su Danijela Kramarić, Sanja Simić, Davor Butković, Sandi Paris, Saša Špiranec… koje su svojim savjetima, ali i informacijama koje im je odašiljalo njihovo nepce, participirali u završnom oblikovanju jednog od najboljih terana, općenitio crnih vina nastalih u Hrvatskoj.


I, kakva je Santa Elisabetta 2017, treće izdanje vina koje se rasproda prije nego što nastane? Moćna!


Upravo onakva kako to priželjkuju najznačajniji vinari s Poluotoka – veliko crno vino iz Istre! Poznato je, naime, da se Istra itekako profilirala na međunarodnom tržištu bijelih vina, malvazijom dakako, dok je s autohtonim teranom uvijek bilo nemalo problema.


Krupni grozdovi ne bi mogli do kraja, niti ravnomjerno sazriti, tako da je jedna od najznačajnijih karakteristika vina bila njegova (pre)naglašena svježina.


Iskustvo, terroir te iznad svega stručnost i znanje braće Benvenuti stvorili su prije tri godine Santa Elisabettu i oduševili struku. Bilo je tako i ovog puta, kad je na tržište stiglo oko 3,5 tisuća boca, uglavnom unaprijed zakupljenih, čija je nabavna cijena oko 300 kuna po butelji.


Vratimo li se Rijeci, odabir za predstavljanje jednog od najznačajnijih hrvatskih vina svakako je velika potvrda njezinim naporima na putu okretanja – turizmu.


Pridonio je tome značajno i Hilton, no upravo je ova predstava bila ono što bi Rijeka i u budućnosti trebala dominantno činiti. Svojim je dolaskom na predstavljanje Santa Elisabette 2017 to itekako potvrdio i sam gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.