Foto Pexels
Ovaj začin idealan je za aromatiziranje riže i kao začin za povrće i žitarice
povezane vijesti
Kurkuma se može koristiti čista u prahu ili u kombinaciji s drugim začinima, primjerice u pripremi raznih vrsta curryja.
Pripravacima daje prekrasnu “slamnato” žutu boju i laganu notu curryja, a kuhanjem ublažava aromu.
Idealna je za dodavanje okusa jelima od govedine i piletine, za aromatiziranje riže i kao začin za povrće i žitarice.
Nudimo vam recept za basmati rižu od kurkume, obogaćenu indijskim oraščićima i grožđicama, tradicionalno indijsko jelo prerađeno na zapadnjački način.
Basmati riža s kurkumom, indijskim oraščićima i grožđicama
Sastojci za 4 osobe:
- 80 ml suncokretovog ulja
- 1 ljutika
- 1 čajna žličica kurkume u prahu
- 1 žličica crnog papra u zrnu
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 250 grama basmati riže
- 200 ml kokosovog mlijeka (imate ga u limenci u supermarketu, na odjelu egzotične hrane)
- 2 klinčića ili 1 žličica praha
- 3 sjemenke kardamoma (po želji)
- 50 grama grožđica
- 100 gr već posoljenih i tostiranih indijskih oraščića
Priprema: U neprianjajućoj tavi zagrijte ulje na laganoj vatri i dodajte sitno nasjeckanu ljutiku i kurkumu. Kad požuti dodajte rižu nakon što ju prije dva puta isperete u puno hladne vode da se oslobodi škroba.
Tostirajte najmanje 5 minuta. Dodajte kokosovo mlijeko i kuhajte bez vrenja još 10 minuta. U međuvremenu, začine stavite u šalicu vruće vode, pa ih dodajte riži zajedno s vodom.
Poklopite i kuhajte na vrlo laganoj vatri dok se svo kokosovo mlijeko ne osuši. Na kraju dodajte par žlica vode.
Jednom kad ste rižu stavili u posude za posluživanje dodajte indijske oraščiće i grožđice prethodno namočene u toploj vodi 10 minuta.