Foto: Pexels
Za mazanje na šnitu kruha, ali i za punjenje raznih slastica
povezane vijesti
Ukusan i vrlo svestran džem koji će vam omogućiti da ovo voće s plemenitim svojstvima iskoristite na potpuno drugačiji način.
Banane su voće koje vrlo brzo sazrijeva. Za džem plodovi moraju biti zreli i čvrsti, ali ne i kašasti.
Zapravo, za razliku od banana kruha, gdje banana može biti čak i tamna (dakle i više šećera), bolje je odabrati banane odgovarajućeg stupnja zrelosti.
Sastojci:
- 1,2 kg banana
- 500 g šećera
- 100 ml soka od limuna
Priprema: Banane ogulite i narežite na ploške. Stavite ih u veliki lonac i dodajte limunov sok. Pospite šećerom.
Lagano promiješajte i zatim stavite na štednjak na srednju vatru. Zakuhajte i uklonite pjenu koja se stvara na površini.
Kuhajte oko pola sata uz redovito miješanje na laganoj vatri.
Nakon toga pojačajte vatru i kuhajte na jačoj vatri dvadesetak minuta uz često miješanje dok ne postignete željenu gustoću.
Možete napravite test tanjurića. Ako džem sklizne, nastavite kuhati još nekoliko minuta.
Džem još vruć staviti u sterilizirane staklenke, zatvoriti ih i okrenuti naopako da se postigne vakuum.
Pustite da se potpuno ohlade, a zatim ih držite na hladnom i tamnom mjestu najmanje 15 dana.