Uvijek dostupno

Banane vam propadaju u posudi na stolu? Iskoristite ih za odličan džem

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Za mazanje na šnitu kruha, ali i za punjenje raznih slastica

Ukusan i vrlo svestran džem koji će vam omogućiti da ovo voće s plemenitim svojstvima iskoristite na potpuno drugačiji način.


Banane su voće koje vrlo brzo sazrijeva. Za džem plodovi moraju biti zreli i čvrsti, ali ne i kašasti.


Zapravo, za razliku od banana kruha, gdje banana može biti čak i tamna (dakle i više šećera), bolje je odabrati banane odgovarajućeg stupnja zrelosti.


Sastojci:


  • 1,2 kg banana
  • 500 g šećera
  • 100 ml soka od limuna

Priprema: Banane ogulite i narežite na ploške. Stavite ih u veliki lonac i dodajte limunov sok. Pospite šećerom.


Lagano promiješajte i zatim stavite na štednjak na srednju vatru. Zakuhajte i uklonite pjenu koja se stvara na površini.


Kuhajte oko pola sata uz redovito miješanje na laganoj vatri.


Nakon toga pojačajte vatru i kuhajte na jačoj vatri dvadesetak minuta uz često miješanje dok ne postignete željenu gustoću.


Možete napravite test tanjurića. Ako džem sklizne, nastavite kuhati još nekoliko minuta.


Džem još vruć staviti u sterilizirane staklenke, zatvoriti ih i okrenuti naopako da se postigne vakuum.


Pustite da se potpuno ohlade, a zatim ih držite na hladnom i tamnom mjestu najmanje 15 dana.