Čoko bomba

Banana kruh s duplom čokoladom pun je pogodak za sve sladokusce

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Ovo je sjajan recept kada imate previše zrelih banana

Banana kruh s duplom čokoladom vrlo je jednostavan za napraviti, no imajte na umu da ne pričamo o klasičnom slatkom kruhu s komadićima čokolade, već pravoj maloj čoko bombi!


Okus mu je blizu onom čokoladne torte s bananom, a ovo je sjajan recept kada imate previše zrelih banana. I da, za ovaj recept neće vam biti potreban mikser!


Sastojci


  • 120 g višenamjenskog brašna
  • 65 g nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1 žličica sode bikarbone
  • pola žličice soli
  • 120 g šalice otopljenog maslaca
  • 160 g smeđeg šećera
  • 3 velike zrele banane
  • 2 velika jaja sobne temperature
  • 120 g kiselog vrhnja sobne temperature
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  • 200 g komadića čokolade

Priprema


Zagrijte pećnicu na 180°C.


Kalup za kruh namažite uljem ili stavite papir za pečenje, a dok se pećnica grije, u zdjelu srednje veličine prosijte brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. Promješajte i stavite po strani.


U maloj posudi zgnječite tri zrele banane, a u srednjoj zdjeli izmiksajte otopljeni maslac i smeđi šećer dok ne nastane gusta pasta. Dodajte zgnječene banane, kiselo vrhnje i vaniliju. Miješajte dok se ne sjedini.


Dodajte jedno po jedno jaje i dobro promiješajte, a potom dodajte sve suhe sastojke i nastavite miksati miješajte dok se sve ne sjedini. Tijesto će biti malo grudasto zbog banana, no to je posve u redu.


Konačno, dodajte komadiće čokolade (sačuvajte dio za na vrh) i ulijte tijesto u kalup za kruh. Napunite posudu do tri četvrtine visine kalupa, a ako imate viška tijesta možete ga staviti u kalup za muffine. Pospite dodatne komadiće čokolade na vrh tijesta.


Banana kruh pecite 50 do 60 minuta, a provjeriti možete s testom čačkalicom – znati ćete da je kruh gotov kada umetnuta čačkalica izađe čista.


Ostavite kruh od banane da odstoji deset minuta u kalupu, a zatim ga prebacite na rešetku za hlađenje. Pustite da se potpuno ohladi prije posluživanja. Čuvajte ga pokrivenog na sobnoj temperaturi do pet dana, piše StephaniesSweets.