
FOTO: iStock
Saznajte zašto sok od šljive postaje sve popularniji i kako može pomoći kod probavnih tegoba
povezane vijesti
Radi se o temi o kojoj malo tko rado priča, iako se mnogima povremeno događa – nadutost. Da, pokušavamo taj ne baš glamurozan problem barem na trenutak učiniti zvučnijim.
No, bez brige, donosimo vam rješenje za nadutost koje ne uključuje lijekove. I kao i uvijek, baka je znala najbolje!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kako dolazi do nadutosti?
Tijekom probave, crijevne bakterije dnevno proizvode nekoliko litara plinova. Za to su najčešće odgovorni određeni tipovi namirnica poput luka, češnjaka, raznih vrsta kupusa, poriluka, mahunarki i hrane s visokim udjelom šećera. Također, dio zraka ulazi u probavni sustav dok jedemo ili pijemo.
Veliki dio tog plina apsorbira se kroz crijevnu stijenku, ulazi u krvotok i izdiše kroz pluća. Međutim, dio plina ostaje u debelom crijevu i prirodno izlazi van. Kada se nakupi veća količina plinova, dolazi do neugodnih osjećaja nadutosti i pritiska.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kućni lijek protiv nadutosti koji svi hvale
Prema istraživanju njemačkog časopisa Apotheken-Umschau, čak 7 od 10 ljudi povremeno pati od probavnih smetnji. Na društvenim mrežama sve se više govori o probavnim problemima i prirodnim rješenjima za zdravlje crijeva – tabu teme napokon su skinute s dnevnog reda, a korisnici dijele svoje savjete. Jedan od najpopularnijih trendova? Sok od šljive!
Šljive nisu samo ukusne, već su prava riznica zdravlja. Sadrže kalcij, željezo, cink, vitamin C i E, magnezij, fosfor, kalij i puno prirodnog šećera. Poznate su po tome što pomažu kod ateroskleroze i reumatskih bolesti, ali i, da, moramo to spomenuti, zatvora. Upravo tu dolazi na scenu trend sokova od šljive, koji djeluje kao prirodni laksativ i nježno čisti crijeva, uklanjajući sve što izaziva nadutost.
Za ovaj učinak zaslužne su vlakna i šećerni alkohol sorbit, koji se nalaze u mesu šljive, kao i visok udio fruktoze koja, u većim količinama, također ima laksativni efekt.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kako koristiti sok od šljive?
Budite oprezni i krenite polako. Već jedna čaša (oko 250 ml) često donosi rezultate. Ako nema učinka, možete popiti još jednu čašu, ali pazite na reakcije organizma.
Osobe s intolerancijom na fruktozu ili osjetljivošću na sorbitol trebale bi izbjegavati sok od šljive. Kod upornih i dugotrajnih probavnih problema uvijek je najbolje potražiti savjet liječnika.
*Članak je informativne naravni i prije isprobavanja ovakvih i sličnih recepata, najbolje se konzultirati s odabranim zdravstvenim stručnjacima i liječnicima.