Kraljice zime

Artičoke: neprocijenjive za zdravlje jetre, a odličan su i antioksidans

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Pročišćavaju, detoksiciraju, pomažu vam u održavanju niske razine kolesterola

Artičoke su tradicionalno neprocjenjive za zdravlje jetre. Zasluga je to cinarina, a koja ima sposobnost poticanja izlučivanja žuči.


Nadalje, ovo povrće ima stimulativno djelovanje u poticanju sposobnosti stanica jetre da metaboliziraju štetne tvari.


Kraljice hladnih mjeseci, ali uz neke kasne sorte koje se protežu do proljeća, sadrže puno hranjivih tvari.


Nadalje, one pročišćavaju, detoksiciraju, pomažu vam u održavanju niske razine kolesterola, ali ne samo.


U svakom slučaju, zahvaljujući svojoj svestranosti u kuhinji, ovo povrće pogodno je za mnoge recepte.


Počevši od artičoka u ulju ili u octu kao predjela, artičoke se koriste i za pripremu pečenih lazanja ili tjestenina, ali i za juhe i rižote.


No, kuhanjem se smanjuje učinkovitost nekih aktivnih sastojaka poput cinarina, pa je artičoke najbolje jesti sirove.


Male i nježne stabljike posebno su prikladne za jela bez kuhanja, u salatama ili umacim . Ne zaboravite na nekoliko kapi limuna da ne pocrne.


Artičoka je odličan antioksidans zahvaljujući sadržaju polifenola, karotenoida i flavonoida, važnih u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.


Bogata je i vitaminima A i E, koji se suprotstavljaju staničnoj degeneraciji i slobodnim radikalima, pogotovo ako se jedu sirove.


To je povrće s najvećim udjelom dijetalnih vlakana, korisnih za održavanje rada crijeva.


Osim toga, vlakna doprinose postizanju osjećaja sitosti, stoga pomažu u ograničavanju konzumacije hrane visoke energetske gustoće.


U trenutku kupnje artičoka mora biti puna, zbijena i teška, bez pjega, s vanjskim listovima čvrsto zatvorenim i tvrdim.


Dobro je birati male primjerke, ali ne previše. Nadalje, vanjski listovi moraju imati lijepu tamnozelenu boju i ne smiju biti suhi ili previše uvenuli.


Peteljka mora biti tvrda na dodir, bez nagnječenja i bez mekanih ili požutjelih dijelova.


Ako je stabljika dovoljno duga, artičoke se nakon kupnje mogu namakati u vodi, kao da su cvijeće, kako bi se bolje čuvale.