FOTO: iStock
Glazura je ključna
povezane vijesti
Ova torta od jabuka savršen je desert za sve ljubitelje slatkih, voćnih užitaka. Nježno prhko tijesto fantastično se slaže sa sočnim kriškama jabuke, a posebno finu notu daje aromatična amaretto glazura.
S nasjeckanim bademima kao hrskavim preljevom i malo šećera u prahu, ova torta neće samo biti dobrog okusa, već će i odlično izgledati na vašem stoliću za kavu. Bilo za posebne prilike ili kao mali trenutak ugode u svakodnevnom životu uz šalicu kave – ovaj recept je uvijek dobar izbor.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
Za tijesto:
- 50 g kukuruznog škroba
- 100 g brašna
- 1 jaje
- 50 g šećer
- 75 g maslaca
Za punjenje:
- 750 g jabuka
- 1 žlica cimeta
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Za glazuru:
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 jaje
- 2 žlice šećera
- 4 žlice amaretta
- 1 žlica kukuruznog škroba
Za ukrašavanje:
- listići badema
- šećer u prahu
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Kukuruzni škrob, brašno, jaje, šećer i maslac izmiješajte u zdjeli ručnim mikserom na niskoj razini dok ne dobijete tijesto. Ohladite tijesto u hladnjaku najmanje 30 minuta. Jabuke operite, ogulite, narežite na četvrtine i izvadite im jezgru. Zatim ih narežite na kriške i u posudi pomiješajte s cimetom.
Ohlađenim tijestom obložite posudu za pite (promjera 24 cm) i povucite rubove. Podlogu nekoliko puta izbosti vilicom. Zatim po vrhu ravnomjerno rasporedite kriške jabuke. Za glazuru vrhnje, jaje, šećer, amaretto i škrob dobro izmiješajte pjenjačom.
Jabuke prelijte glazurom i površinu pospite narezanim bademima. Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 – 200 °C oko 50 minuta. Nakon pečenja pustite da se potpuno ohladi te prije posluživanja ukrasite s još listića badema i šećerom u prahu.