RECEPT

Ako vam nedostaje ideja za današnji ručak, predlažemo polpete od srdela u umaku

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

Polpete poslužiti s umakom i kruhom

TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 35 min


SASTOJCI ZA 4 OSOBE:


  • 800 g očišćenih srdela
  • 2 jaja
  • 100 g ribanog tvrdog sira
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 2 žlice grubo sjeckanih badema
  • 80 g grožđica
  • 2 režnja češnjaka
  • nekoliko grančica peršina
  • sol, papar
  • oštro brašno
  • ulje za prženje

ZA UMAK:


  • 800 ml pasate od rajčica
  • režanj češnjaka
  • bosiljak ili menta
  • maslinovo ulje, sol

PRIPREMA: Priprema ovog tradicionalnog sicilijanskog recepta vrlo je jednostavna. U multipraktik stavite očišćene srdele i usitnite dok ne dobijete homogenu smjesu.


Dodati 2 žlice grubo mljevenih badema, jaja i grožđice.


Pomiješati, a zatim dodati ribani sir i krušne mrvice. Dodati sjeckani češnjak, peršin i mentu. Na kraju začiniti solju i paprom i dobro promiješati.


Ako je smjesa previše mekana, dodati još malo krušnih mrvica. Rukama oblikovati kuglice, svaku uvaljati u brašno i pržiti na malo ulja do zlatne boje.


Dok se polpete prže, na malo ulja zagrijati sjeckani češnjak, dodati pasatu, sjeckani bosiljak ili mentu i malo soli. Doliti čašu vode i pustiti da zakuha.


U tako pripremljen umak ubaciti polpete i kuhati 15 minuta. Polpete poslužiti s umakom i kruhom.