Više od korova

Ako u vrtu imate portulak nemojte ga bacati! Pripremite ukusan pesto

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Ova biljka pomaže u smanjenju kolesterola, ima diuretičko i protuupalno djelovanje

Portulak ili tušt ( Portulaca oleracea ) je više od običnog korova. Osim što je jestiv, bogat je hranjivim tvarima, posebice Omega 3 kiselinama koje pomažu u smanjenju kolesterola i sprječavaju kardiovaskularne bolesti. Također ima diuretičko i protuupalno djelovanje.


U ovoj biljci izvanrednih blagotvornih svojstava možete uživati ​​na nekoliko načina. Obično se koristi za pripremu salata ili u omletima, ali ne znaju svi da se od portulaka može napraviti ukusan i hranjiv pesto koji se koristi kao začin za tjesteninu i bruskete.


Sastojci:


  • lišće portulaka (80 grama)
  • 25 grama pinjola
  • 35 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • pola češnja češnjaka
  • prstohvat soli

Priprema: Prvo dobro operite listove portulaka. Listove, češnjak, pinjole i prstohvat soli stavite u blender. Nakon nekoliko sekundi dodajte ulje. Nastavite miksati dok ne dobijete kremastu i homogenu smjesu.


Ako pak imate mužar, češnjak i pinjole počnite prvo usitnjavati drvenim batom, pomiješane sa soli. Nastavite sa dodavanjem portulaka, listove dobro zgnječite i nastavite kružnim pokretima dok ne dobijete kašu. Smjesu omekšajte ulijevajući malo po malo ulja. Sve prebacite u zdjelu i žlicom izmiješajte da bude homogeno.


Pesto od portulaka možete obogatiti i s malo čilija i parmezana ako volite jače okuse.


Kako biste najbolje sačuvali svoj pesto, savjetujemo da ga prebacite u staklenu teglu i hermetički zatvorite te potrošite unutar 4-5 dana. Alternativno, možete ga držati u zamrzivaču do otprilike šest mjeseci.