
Jestivo cvijeće ne samo da omogućuje dodavanje boje i ljepote jelima, već sadrži i brojne vitamine
povezane vijesti
Cvijeće se stotinama godina koristi u kuhinjama diljem svijeta, uključujući kulture starog Rima, Kine, Bliskog istoka i Indije, i to na različite načine, od ukrašavanja kolača i raznoraznih slastica, kao svježi šareni dodatak salatama, u smrznutom obliku u kockicama leda, sušeno i mljeveno kao začin ili pak u vidu namirnica od kojih se rade sokovi i čajevi.
Jestivo cvijeće ne samo da omogućuje dodavanje boje i ljepote jelima, već sadrži i brojne vitamine.
Kako jesti cvijeće?
Općenito govoreći, latice i cijeli cvjetovi se načelno mogu jesti (dakako, govorimo o onim jestivim vrstama), no baza cvijeta, stabljika, prašnici i tučci se uklanjaju jer često imaju gorak okus.
Također, dobra je praksa izbjegavati cvijeće ubrano s cesta ili nabavljeno u vrtnim centrima, cvjećarnama ili rasadnicima jer je ono često prskano pesticidima ili drugim kemikalijama.
Najbolje je potražiti organsko ili uzgojiti vlastito cvijeće za konzumaciju – osim što ćete uživati u divnim gredicama, na taj način lako možete brusiti svoje vrtlarske vještine jer većina njih je veoma lagana za održavanje.
U nastavku donosimo popis jestivog cvijeća, uz par ideja kako možete uživati u njegovim laticama!
Maćuhice i ljubičice
Iako u njima često uživamo gledajući ih na prozorskim daskama ili razasute po livadama, cvjetovi maćuhica i ljubičica poznata su gurmanska delicija.
Imaju pomalo travnati okus, a latice (ili čak cijeli cvjetovi) često se u kulinarstvu koriste za ukrašavanje kolača ili pak u salatama.
Foto: Pexels
Ruža
Latice klasične ljepotice ruže također su jestive, a sadrže niz okusa, od slatkog do ljutog.
Generalno je pravilo: što je latica tamnija, to je okus intenzivniji.
Latice se mogu dodati u kocke leda ili posuti po kolačima, a ljeti ih možete dodati i u sladoled.
Foto: Pexels
Neven
Cvjetove nevena također možete konzumirati, a mnogi ih vole jesti u salatama jer im dodaju finu dozu gorčine.
Foto: Pexels
Cvijet tikvice
U nekim kuhinjama poput talijanske, cvjetovi tikvice su itekako tražena poslastica jer je vrijeme njihove berbe podosta kratko.
Cvjetovi se mogu pržiti, puniti ili peći, a odlično pašu kao dodatak jelima od tjestenine i juhama.
Kada ih uberete, iskoristite ih isti dan, no imajte na umu da kidanje cvijeta znači da biljka neće dati plod!
Foto: Pexels
Lavanda
Cvjetovi lavande imaju lije i intenzivno sladak okus.
Možete ih pečene dodavati kolačima, ili pak od njih napraviti čaj ili sok, dok ih kandirane možete također dodavati kolačima, ili pak za začinjavanje salata.
Foto: Pexels
Kamilica
Sićušni i nježni cvjetovi tratinčice često se koriste za čaj, a kamilicu veoma lako možete uzgojiti u vlastitom vrtu.
Neke su vrste jednogodišnje, a neke višegodišnje, stoga kada kupujete ili nabavljate sjeme, informirajte se o vrsti.
Foto: Pexels
Potočarka
Cvjetovi potočarke najsvestraniji su od jestivih cvjetova i daju papreni štih salatama. Probajte i oduševite se!
Napomena: sav sadržaj na našem portalu služi isključivo kao opća informacija i ne smije se smatrati zamjenom za medicinski/stručni savjet. Pri konzumaciji bilo kakve vrste bilja, ukoliko niste sigurni, posavjetujte se sa stručnjakom.