Moćno voće

Ako svakodnevno konzumirate avokado, pomoći će vam smanjiti visceralnu masnoću

Sanda Milinković

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Uz avokado na dan, toksini odlaze van!

Uključivanje avokada u svakodnevnu prehranu može dovesti do dugotrajnih poboljšanja rada crijeva, srca, mozga i cjelokupnog zdravlja.


Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, tipični avokado sadrži 322 kalorije, 17 grama ugljikohidrata, 14 grama vlakana, 4 grama proteina, 30 grama ukupne masti, 4 grama zasićene masti, 14 grama natrija i besplatan je od šećera.


Uz ovaj prehrambeni profil, svakodnevna konzumacija avokada može ponuditi sljedeće zdravstvene prednosti, prema portalu Eating Well.


Poboljšava zdravlje crijeva


Avokado je bogat vlaknima, nutrijentom koji je izravno povezan s poboljšanim zdravljem crijeva. Sadržaj vlakana u jednom avokadu osigurava gotovo polovicu preporučenog dnevnog unosa od 28 do 34 grama.


Dijetalna vlakna hrane korisne bakterije u vašim crijevima, koje zatim fermentiraju vlakna u kratkolančane masne kiseline. Studija iz 2021. u The Journal of Nutrition otkrila je da dnevna konzumacija avokada povećava obilje bakterija koje fermentiraju vlakna, pospješuje proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina i smanjuje štetne koncentracije žučnih kiselina u crijevima.


To može biti osobito korisno jer su visoke razine žučne kiseline povezane s upalom crijeva i stanjima poput problema sa žučnim mjehurom. Smanjenje ovih razina također može pomoći u smanjenju neobjašnjivog proljeva i malapsorpcije hranjivih tvari.


Održava zdravu težinu


Unatoč visokom udjelu masnoće, avokado zapravo može pomoći u kontroli težine. Studija iz 2022. objavljena u časopisu American Heart Association otkrila je da su osobe koje su šest mjeseci jele jedan avokado dnevno održavale stabilnu tjelesnu težinu. To sugerira da konzumacija avokada ne mora nužno dovesti do debljanja.


Zapravo, studija iz 2019. u Nutrients otkrila je da dnevna konzumacija avokada može spriječiti debljanje. Druga studija u časopisu The Journal of Nutrition izvijestila je da konzumacija jednog avokada dnevno može smanjiti visceralnu masnoću kod žena.


Tajna uloge avokada u regulaciji tjelesne težine leži u sadržaju vlakana i mononezasićenih masti. Vlakna potiču sitost, pomažući vam da se dulje osjećate sitima, dok mononezasićene masti (osobito oleinska kiselina) mogu smanjiti skladištenje masti ako se konzumiraju umjereno, prema pregledu u Nutrients iz 2021.


Smanjuje rizik od bolesti srca


Avokado je prepun hranjivih tvari koje potiču zdravlje srca, uključujući kalij, magnezij, vlakna, folate, mononezasićene masti, polifenole i antioksidanse.


Studija iz 2022. u Journal of the American Heart Association otkrila je da je konzumacija avokada povezana sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i koronarne bolesti srca od 16 % do 22 %. Istraživači su primijetili da bi zamjena pola porcije maslaca, margarina, sira ili prerađenog mesa avokadom mogla značajno smanjiti rizik od ovih stanja.


Osim toga, studija iz 2020. u The Journal of Nutrition sugerira da avokado pomaže u smanjenju oksidiranog LDL kolesterola, koji uvelike pridonosi začepljenju arterija.


Poboljšava rad vašeg mozga


Prema studiji iz 2020. u International Journal of Psychophysiology, avokado sadrži lutein, karotenoid koji se nalazi u ljudskom mozgu za koji se vjeruje da ima antioksidativna i protuupalna svojstva, što pomaže u zaštiti moždanih stanica.


Studija iz 2021. u časopisu Frontiers in Nutrition pokazala je da su starije osobe koje su jele avokado ili guacamole imale značajno bolje kognitivne rezultate, osobito u pamćenju. Ovo je osobito važno jer je pamćenje često prvo područje koje opada kod osoba s neurodegenerativnim bolestima, prenosi VNExpress.