Teški metal

Ako ste alergični na nikal, ove namirnice trebate izbjegavati ili ih ograničiti

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Prisutnost u hrani može izazvati alergijsku reakciju u ljudskom tijelu

Unošenje malih količina nikla u organizam ima svoju funkciju i stoga je korisno, ali unošenje većih količina nije dobro za organizam i često izaziva oblike intolerancije ili alergije na nikal.


Među namirnicama koje sadrže nikal u većim količinama su:


  • kakao i čokolada
  • sušeno voće i sjemenke kao što su orasi, bademi, lješnjaci, kikiriki, pistacije, sezam
  • žitarice i brašna od njih kao što su integralno brašno, zobene pahuljice, mekinje, kukuruzno brašno, pir, ječam, raž, heljda
  • prašak za pecivo
  • sladić
  • svježe i sušene mahunarke kao što su soja, grašak, grah, slanutak, leća
  • margarin
  • povrće kao što je rajčica također u umaku, rabarbara, luk, špinat, šparoge, gljive, luk, poriluk, krumpir (ako se kuha u ljusci)
  • koštičavo voće kao što su kruške, šljive, grožđe, ananas, datulje, dinje, mušmule, jabuke, avokado
  • riba i morski plodovi kao što su tuna, haringa, losos, dagnje, školjke
  • rakovi, kozice i škampi
  • konzervirana hrana, pića, dodaci prehrani