Foto: Pexels
Prisutnost u hrani može izazvati alergijsku reakciju u ljudskom tijelu
povezane vijesti
Unošenje malih količina nikla u organizam ima svoju funkciju i stoga je korisno, ali unošenje većih količina nije dobro za organizam i često izaziva oblike intolerancije ili alergije na nikal.
Među namirnicama koje sadrže nikal u većim količinama su:
- kakao i čokolada
- sušeno voće i sjemenke kao što su orasi, bademi, lješnjaci, kikiriki, pistacije, sezam
- žitarice i brašna od njih kao što su integralno brašno, zobene pahuljice, mekinje, kukuruzno brašno, pir, ječam, raž, heljda
- prašak za pecivo
- sladić
- svježe i sušene mahunarke kao što su soja, grašak, grah, slanutak, leća
- margarin
- povrće kao što je rajčica također u umaku, rabarbara, luk, špinat, šparoge, gljive, luk, poriluk, krumpir (ako se kuha u ljusci)
- koštičavo voće kao što su kruške, šljive, grožđe, ananas, datulje, dinje, mušmule, jabuke, avokado
- riba i morski plodovi kao što su tuna, haringa, losos, dagnje, školjke
- rakovi, kozice i škampi
- konzervirana hrana, pića, dodaci prehrani